Linkovi

Afroamerikanac i žena prvi put medju favoritima   


Samo dva puta u prošlom veku dogodilo se da ni jedan aktuelni ili bivši predsednik ili potpredsednik ne učestvuje u procesu izbora predsedničkih kandidata dve vodeće političke stranke. Ova predizborna kampanja razlikuje se od prethodnih i zbog toga što su među favoritima po prvi put jedna žena i jedan Afroamerikanac. Takođe prvi put, predizborna kampanja počela je gotovo godinu dana pre prvih primarnih izbora.

U godini koja je po mnogo čemu bila prva, jedan od kandidata objavio je svoju kandidaturu preko interneta...

”Objavljujem danas da sam formirala pripremni odbor za moju kampanju,“ rekla je senatorka Klinton.

Senatorka Hilari Klinton povela je u većini anketa među demokratama, kao prva žena za koju stručnjaci kažu da bi mogla da postane predsednik. Demokrata Barak Obama prvi je Afroamerikanac koji bi mogao da osvoji taj položaj.

”Postanimo generacija koja će buduće generacije učiniti ponosnim na ono što smo uradili,“ poručuje Obama.

Demokratski guverner države Nju Meksiko, Bil Ričardson, pokušava da postane prvi američki predsednik hispanskog porekla, ali je tokom cele godine zaostajao za favoritima.

Predizborna kampanja otvorena je gotovo godinu dana pre glasanja na prvim primarnim izborima.

Među republikancima, bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, uzda se u prednost koju mu daje blizina njegove države sa državom Nju Hempšir, u kojoj će se održati rani primarni izbori. Drugi republikanac, Džon Mekejn, iz Arizone, u aprilu je vodio, ali je njegova popularnost u julu naglo opala, izborni štab mu je ostao gotovo bez novca, a ključni savetnici su ga napustili. On je za to okrivio sam sebe.

“Kada rukovodite onda i preuzimate odgovornost,” rekao je Mekejn.

Međutim, u poslednje vreme, njegove šanse su ponovo počele da rastu.

Bezbednost granica i ilegalna imigracija dva su najvažnija izborna pitanja među republikancima. Gradonačelnik Njujorka u vreme terorističkih napada 2001. godine, Rudi Đulijani, predstavio se svojim čvrstim stavom u to vreme i poveo u anketama na nacionalnom nivou.

”Najvažnije je da osiguramo da ostanemo u ofanzivi proritv islamskog terorizma,“ poručio je Djulijani.

Početkom godine, najvažnije pitanje za demokrate bio je rat u Iraku.

”Da sam tada znala ono što znam sada, nikada ne bih glasala za taj rat,” rekla je senatorka Hilari Klinton.

Još jedan od vodećih demokrata, senator Džon Edvards, u martu je objavio da će nastaviti kampanju iako se njegovoj supruzi Elizabet ponovo aktivirao rak.

”Svaki korak na ovom putu učinićemo zajedno,“ rekao je Edvards.

U septembru, kampanji se priključio i jedan glumac - bivši republikanski senator Fred Tompson, ali bez većeg uspeha. Mnogo bolje od njega prolazi bivši guverner Arkanzasa, baptistički sveštenik Majk Hakabi, koji najviše cilja na važan segment republikanskog glasačkog tela - konzervativne hrišćane. On je nedavno održao propoved u jednnoj crkvi u Teksasu I dobio podršku tamošnjeg pastora.

“On je jedan od nas - nije neko ko je došao sa strane”, poručio je ovaj sveštenik svojim vernicima.

Za drugog republikanca, Mita Romnija, vera je takođe važno pitanje jer pripada mormonskoj crkvi. Prema jednoj anketi, četvrtina Amerikanaca kaže da ne bi glasali za mormona. Romni je pokušao da ublaži njihova strahovanja:

”Dozvolite mi da vas uverim da ni jedan funkcioner moje, ili bilo koje druge crkve, neće nikada uticati na predsedničke odluke.“

Do sada ni jedan od pretendenata u predsedničkoj trci nije postao očigledan favorit. Zato svi sa nestrpljenjem očekuju početak izbornog procesa na stranačkim skupovima u Ajovi 3. januara.

XS
SM
MD
LG