Linkovi

2007. godina biće zapamćena po novim dostignućima iz medicine


Jedan od najobećavajućih otkrića na polju zdravstva u 2007. bilo je otkriće da odrasla koža može da se pretvori u ćelije kao što su embrionalne. Glavna etička prednost: ni jedan embrion ne mora da bude uništen. Doktor Džordž Delej – istraživač na Harvard univerzitetu – objašnjava osnovu edicinske prednosti.

«Ovi naučnici omogućili su ćelijama kože da kameleonski poprime sastojke embrionalnih matičnih ćelija. Oni sada mogu da naprave bilo koje tkivo u telu».

Istraživači kažu da bazične ćelije mogu da budu lek za povrede kičmene moždine i neurološke bolesti.

Američka uprava za hranu i lekove saopštila je da je ove godine klonirano meso i mleko bezbedno. Agencija je to zaključila zato što klonirana hrana ne može da bude izuzeta od prirodne i nije potrebno posebno obeležavanje. U medjuvremenu, nadzorni odbor Uprave za hranu i lekove podneo je izveštaj u kojem se navodi da su životi Amerikanaca pod rizikom zbog ozbiljnog nedostatka osoblja i zastarele tehnologije. FDA je nekada bila vodeća u bezbednosti hrane i lekova.

Što se ostalih vesti iz zdravstva tiče, statini, koji su lekovi za smanjivanje holesterola, ne samo što štite srce već mogu da pomognu u odlaganju razvoja demencije i Alchajmerove bolesti. I konačno pogled na dve razarajuće bolesti: sidu i boginje.

Smrtnost od boginja je opala za 68 odsto. U Africi, smanjenje je 91 odsto. Svetska zdravstvena organizacija pripisuje to dostignuće vladinim programima za imunizaciju dece. A, ima i progresa u borbi protiv side i HIV virusa. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da procenat živih koji su zaraženi opao, kao i broj novih slučajeva infekcije. Nažalost, podsaharska Afrika ostaje glavno uporište tih bolesti.

XS
SM
MD
LG