Linkovi

Svetska ekonomija zabeležila impresivne rezultate tokom 2007. godine


Svetska ekonomija zabeležila je impresivne rezultate tokom 2007. godine, uprkos visokim cenama nafte i krizi sa hipotekarnim kreditima koji su od avgusta znatno usporili tempo investicija i pozajmica.

Cene nafte su se tokom 2007. duplirale, a u poslednjih 5 godina su skočile za 500 odsto. Uprkos tome, svetska ekonomija je jača nego u ilo kom periodu u poslednjih 30 godina.

Međunarodni monetarni fond procenjuje porast od 5.2 odsto u 2007. što je malo manje od rekordnog rasta u 2006. godini. Uz očekivano usporavanje rasta u SAD, MMF procenjuje da će globalna ekspanzija u 2008. iznositi 4.8 procenata.

Finansijski menadžer iz Nju Delhija, Surdžit Bala kaže da se ekonomija širi na svim kontinentima.

«Svetska situacija je fantastična. Vijetnam, zemlje u razvoju, pod-Saharska Afrika, južna Amerika, svi oni učestvuju u tom rastu. Smatram da je ovo jako bitno doba, jer svet nikada u svojoj istoriji nije prolazio kroz nešto slično.»

Najdinamičnija ekonomska atmosfera je u Aziji gde privredni rast iznosi čak 8 odsto.

Zamenik direktora za istraživanje u MMF-u, Čarls Kolins potvrdio je da je Kina jedan od glavnih pokretača svetske ekonomije.

«Uzimajući u obzir različite paritete cena, na Kinu otpada 15 odsto svetske privrede. Pošto kineska privreda u poslednjih nekoliko godina raste stopom od preko 10 odsto, ona čini znatan deo ukupne bruto proizvodnje.»

Dolar je nastavio da pada u odnosu na većinu drugih valuta, zbog čega je američka izvozna roba postala privlačnija, ukazujući na moguće sužavanje finansijske neravnoteže u svetu. Ipak, bivši ekonomista u MMF-u i istraživač vašingtonskog Peterson instituta, Majkl Musa, kaže da odbijanje Kine da dozvoli realnu vrednost svoje valute i dalje predstavlja veliki problem.

«Kineski suficit je tokom 1990.-ih iznosio 1 do 2 odsto od bruto domaćeg proizvoda. Od onda je skočio na 4, 7, pa na 9 i po, da bi ove godine dostigao čak 12 odsto od BDP-a. To je direktna posledica nerazumne politike kineskih vlasti koje veštački održavaju nisku vrednost svoje valute, juana.»

Finansijske institucije u SAD su ove godine pod velikim pritiskom zbog krize na tržištu nekretninama. Pad prodaje nekretnina ima negativni uticaj na svetsko tržište jer su banke širom sveta kupovale pakete hipotekarnih kredita druige kategorije, čija je vrednost opala zajedno sa padom cena nekretnina u SAD.

Ben Bernanki, predsednik američke Centralne banke je ukazao sredinom godine na to da se problem na tržištu nekretninama neće lako rešiti.

«Porast slučajeva neispunjavanja kreditnih obaveza i oduzimanja kuća ljudima koji ne mogu da ih plaćaju izazivaju ličnu, ekonomsku i socijalnu uznemirenost za zajednice i vlasnike nekretnina. Ti problemi će verovatno postati još veći pre nego što dođemo do rešenja.»

Ova godina je generalno protekla pozitivno na svetskom tržištu deonicama, a najviše uspeha je imala Azija. Vol Strit je zabeležio skroman rast, ali je čak i taj omanji dobitak bio ugrožen usled pada vrednosti deonica sredinom decembra.

XS
SM
MD
LG