Linkovi

Frid: Ne možemo zadržati status kvo, a ne možemo se vratiti unazad!


Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije dala rezultata i na snazi je i dalje status kvo. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid smatra da pregovori uz posredstvo trojke Kontakt grupe nisu bili uspešni – ne zbog nedostatka vremena, već zbog zbog toga što nema načina da se premoste razlike u gledištima. Sa gospodinom Fridom razgovarao je kolega Branko Mikašinović.

Danijel Frid: Veoma mi je žao da nije postignut uspeh u Savetu bezbednosti UN, kao i zbog činjenice da pre toga trojka “Kontakt grupe” nije ostvarila uspeh u postizanju zadvoljavajućeg zajedničkog rešenja za Srbe i kosovske Albance. Medjutim, ne možemo da zadržimo status kvo, gde ni za Kosovo ni za Srbiju nema rešenja, a ne možemo se ni vratiti unazad. Jugoslavija je otišla i moramo krenuti napred. Pregovori su završeni. Pregovori “trojke” nisu bili uspešni - ne zbog nedostatka vremena, već zbog toga što nama načina da se premoste razlike u gledištima. Medjunarodna zajednica mora da reši ovo pitanje kako zbog Kosova, tako i zbog Srbije, da bi ona krenula napred u svoju budućnost.

Glas Amerike: Da li SAD podržavaju Ahtisarijev plan kao najbolje rešenje za Kosovo?

Danijel Frid: Interesantno je da ljudi u Srbji kritikuju Ahtisarijev plan, a da ga ne čitaju. Taj plan ima najveće garancije za manjinsko stanovništvo u Evropi i pruža zaprepašćujuće garancije srpskoj zajednici na Kosovu. Kosovski Albanci su se ne samo saglasili, već i prihvatili taj plan. Ne očekujemo da će kosovski Albanci moći da sami primene sve odredbe plana i stoga je medjunarodna zajednica prisutna na Kosovu, uglavnom da bi garantovala da su propisi kojima se štiti srpska zajednica poštovani.

Glas Amerike: Rusija je saopštila da će staviti veto na svaku rezoluciju UN kojom bi se odobrila nezavisnost Kosova. Da li će SAD i Evropska unija pokušati da mimoidju UN u ovom slučaju?

Danijel Frid: Mi bi smo radije da se pitanje statusa Kosova reši u Savetu bezbednosti UN. Medjutim, Rusija je blokirala svaku rezoluciju kojom bi se rešio status Kosova. Veoma žalim da moramo da rešavamo to pitanje izvan Saveta bezbednosti UN, ali pošto je Savet u ćoroskaku, mi smo odlučili da ne možemo prihvatiti višegodišnji zastoj. Postoje neki problemi u kojima se stanje stvari ne poboljšava s vremenom.

Glas Amerike: Kako očekujete da rešite to pitanje sa Rusijom?

Danijel Frid: Mi bi smo želeli da saradjujemo sa Rusijom. Bilo bi najbolje ako bi Rusija prihvatila gledište većine evropskih zemalja. Medjutim, Rusija to neće učiniti. Sledeća najbolja stvar je da Rusija kaže da se o tom pitanju apsolutno ne slaže sa nama, ali je odgovorna zemlja i saradjivaće sa nama da uski nacionalistički pristup na Kosovu ne bi uspeo, i da srpska zajednica bude zaštićena. Mada se ne slažemo sa Rusima, želimo da sprovedemo u delo garancije da bi pomogli Srbima na Kosovu. To bi bilo drugo po redu najbolje rešenje i nadam se da ćemo ga ostvariti.

Glas Amerike: Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Rene van der Linden, rekao je da bi interese Srbije trebalo uzeti u obzir pri rešavanju kosovskog statusa, jer bez nje neće biti ni regionalne stabilnosti?

Danijel Frid: Mi zaista želimo da uzmemo interese Srbije u obzir i to smo učinili u pogledu srpske zajednice na Kosovu. Medjutim, pregovori su pokazali da nema načina da se prevazidju razlike u gledištima. To je realnost i nije reč o američkoj poziciji, već o stavu Volfganga Išingera i “trojke” Evropske unije. On je rekao da su pregovori završeni i da nikakvo rešenje nije moguće. To je činjenica i moramo krenuti napred. To je bolno i želeo bi da se Jugoslavija nije raspala, ali to se dogodilo. Nacionalizam nije doneo ništa drugo već bedu Srbiji. Svaki put kada su nacionalisti vodili Srbiju u loše odluke, zemlja je gubila. Koliko dugo će Srbi i dalje da podnose tako nešto?

XS
SM
MD
LG