Linkovi

Đurović: Za evropske integracije Crna Gora ima dovoljno kapaciteta


Potpredsjednik Vlade Crne Gore za evropske integracije Gordana Đurović rekla je da za aktuelnu fazu evropskih integracija Crna Gora ima dovoljno kadrovskih kapaciteta, ali je priznala da ih za narednu-nema

Govoreći o učincima u ovoj godini, potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović rekla je da je 2007. godinu obilježilo prvenstveno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Prema njenim riječima, za Crnu Goru na evropskom putu nikada nije bilo prečia i protekcije, "a sve faze su trajale koliko je bilo neophodno«.

Ona je objasnila da je prevođenje SSP-a na crnogorski jezik trajalo sedam mjeseci, a da je Bosni i Hercegovini i Srbiji trebalo samo mjesec jer su imalo crnogorski prevod.

Đurović je navela da se pitanje da li Crna Gora ima kadrovskih kapaciteta, često postavlja i podsjetila da Crna Gora nije članica EU, da je tek potpisala SSP i da je postala nezavisna prije godinu i po.

’’Za ovu fazu evropskih integracija Crna Gora ima dovoljno kadrovskih kapaciteta, ali nema za narednu’’, priznala je ona. Đurović je navela da to ne podrazumijeva samo potrebu jačanja kadrovskih kapaciteta u vladinim institucijama već i u Skupštini, pravosuđu i firmama.

Ona je najavila da će nacrt nacionalnog programa za integraciju biti pripremljen do kraja januara i da taj dokument treba da predstavlja pravu sliku šta Crna Gora želi da uradi na evropskom putu da bi bila unutrašnje spremna za proces integracija do kraja 2012. godine.

Đurović je podsjetila da će 1. januara stupiti na snagu Privremeni sporazum i ponovila da će Crna Gora u prvoj polovini naredne godine podnijeti aplikaciju za punopravno članstvo u EU, tokom predsjedavanja Slovenije.

XS
SM
MD
LG