Linkovi

Hezbolah: Predlog američkog predsednika bi ugrozio stabilnost u Libanu


Hezbolah je danas saopštio da je predlog američkog predsednika Džordža Buša libanskoj prozapadnoj vladajućoj koaliciji da novog predsednika "izabere jednostrano" pretnja za stabilnost zemlje. Predstavnik Hezbolaha u Parlamentu Hasan Fadlalah rekao je za Rojters da će Bušove ocene iznete juče dodatno zakomplikovale napore da se postigne sporazum izmedju vladajuće koalicij i prosirijske opozicije.

Parlament bi trebalo da se sastane u subotu, kada će po deseti put pokušati da izabere naslednika prosirijskog predsednika Emila Lahuda, kome je mandat istekao 23. novembra. Devet prethodnih pokušaja je propalo jer dvotrećinska većina u Parlamentu može da bude osigurana samo dogovorom vladajuće koalicije i opozicije, koju predvodi Hezbolah.

Rivali su se složili da šef generalštaba general Mičel Sulejman bude sledeći predsednik Libana, ali nisu mogli da se dogovore na koji način će podeliti vlast u novom kabinetu.

"Stvari su komplikovane, a Bušove izjave su tome samo doprinele", rekao je Fadlalah i dodao da je skoro siguran da na sednici u subotu neće biti izabran novi predsednik "jer još uvek nismo uspeli da se dogovorimo".

Optužujući Siriju da se meša u unutrašnja pitanja Libana, Buš je rekao da ako se kriza oko predsedničkih izbora nastavi, vladajuća koalicija bi trebalo da glasa na osnovu proste većine u Parlamentu. Lideri vladajuće koalicije se još nisu izjasnili o Bušovom
predlogu.

Oni su nedavno izbegli pretnju jednostranog glasanja i naglasili svoju posvećenost da se postigne konsenzus sa opozicijom oko izbora predsednika.

"Američka administracija želi da se preko svojih saveznika iz Libana umeša u izbor predsednika, što je već ugrozilo stabilnost i jedinstvo u Libanu i proširilo haos, kao što se to desilo u Iraku", rekao je Fadlalah.

XS
SM
MD
LG