Linkovi

Japan pušta u pogon mikro nuklearnu elektrana od 200 kilovata


Proces dobijanja energije iz fosilnih goriva - uglja, nafte i gasa - em je ekološki stetan, em je sve skuplji. Iako se smatra da će rezerve tih sirovina potrajati još dobar niz godina, strah od klimatskih promena izazvanih gomilanjem štetnih gasova u atmosferi navodi stručnjake da razmišljaju o povratku na nuklearnu energiju.

Tehnologija nuklearnih elektrana znatno je napredovala, pa je njihova bezbednost danas mnogo veća nego što je bila 1986., kada se dogodilanajčuvenija mirnodopska nuklearna katastrofa u Černobilu, u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Veći problem je to što je izgradnja savremenih nuklearki veoma skupa i traje niz godina. Japanska korporacija Tošiba objavila je da su njeni stručnjaci konstruisali bezbednu mini nuklearnu elektranu koja bi mogla da se koristi u manjim zgradama ili u zabačenim naseljima.

Elektrana zauzima prostor veličine 6x2 metra, proizvodi snagu od oko 200 kilovata, a njen reaktor potpuno je osiguran od pregrejavanja. Za kontrolu emisije neutrona koristi se tečni litijum 6, koji je u stanju da apsorbuje velike količine tih čestica. Tošiba kaže da je čitav proces potpuno automatizovan i samoodrživ, dok je vek trajanja reaktora do 40 godina. Procenjuje se da bi cena proizvedene energije bila upola manja od sadašnje prosečne cene kilovatčasa u Sjedinjenim Državama, koja iznosi oko 10 centi. Prvi ovakav reaktor trebalo bi da bude pušten u pogon u Japanu već iduće godine.

XS
SM
MD
LG