Linkovi

Dimitrij Rupel: Budući status za Kosovo usaglasiti bez ishitrenih poteza


Slovenija će kao predsedavajući Evropske unije nastojati da sa Prištinom usaglasi kako dalje "bez ishitrenosti" ići na rešenje statusa Kosova na temelju plana Martija Ahtisarija i upućivanje misije EU, a glavni cilj je da se o tome postigne saglasnost EU i izbegne nejedinstvo.

To je danas, predstavljajući program slovenačkog predsedništva EU, izjavio šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel, koji j rekao da je to sad nužno pošto je izveštaj Kontakt grupe Savetu bezbednosti UN pokazao da su pregovori Beograd-Priština iscpljeni. On je istakao da Slovenija želi da što pre Srbija potpiše sporazum o pridruživanju sa EU.

Na pitanje da li će to biti učinjeno i ako optuženi Ratko Mladić dotad ne bude predat Haškom sudu, on je uzvratio da se EU s tim u vezi nikako neće odreći svojih standarda. Istakao je i da je Hrvatska, zbog problema s Haškim sudom, čekala četiri godine na početak pregovora o članstvu u EU i naglasio da se "tu moraju primeniti ista merila za Srbiju, kao što je to bilo i s Hrvatskom".

Rupel je naveo da će o "akcionom planu" za upućivanje misije EU na Kosovo raspravljati šefovi diplomatija EU 28. januara, pošto je na samitu EU prošlog petka o tome postignuta "politička odluka". Ako tad ne bi bila postignuta saglasnost, biće zakazan novi vanredni susret ministara EU s ciljem da se dodje do saglasnosti o tome. Slovenački ministar je rekao da će pravni osnov za upućivanje misije EU na Kosovo biti rezolucija 1244 SBUN.

Na pitanje novinara kako tumači upozorenja Kipra, Rumunija i još nekih zemalja EU da rezolucija 1244 SB UN ne može biti smatrana legalnom osnovom za misiju EU, Rupel je uzvratio da je to više pitanje unutrašnjih problema tih zemalja, a ne unutrašnje situacije na Kosovu.

Slovenački ministar je ukazao na to su šefovi diplomatija NATO zaključili da je rezolucija 1244 SBUN dobra osnova za nastavak vojne misije Kfora na Kosovu i rekao da je to onda svakako dobro i za civilnu medjunarodnu misiju. Upitan da li će na bilo koji način, u koordinaciji EU s Prištinom oko proglašavanja nezavisnosti, EU biti u vezi i, možda, to i usaglašavati s Srbijom, ili će potpuno napustiti pokušaj da se vidi ima li mogućnosti za novo približavanje stavova s Beogradom, Rupel je rekao da "ako je neka odluka načelna, teško je to podrobnije objasniti".

Dodao je da je Beograd bio i biće jedna od najvažnijih odredišta u postupcima EU za traženje rešenja za zapadni Balkan, a naročito kad su u pitanju odnosi Srbije i Kosova.

"Ja nikad nisam putovao na Kosovo, a da prvo nisam razgovarao s predstavnicima vlasti u Beogradu. Ta praksa se mora nastaviti. Za EU je Srbija jedna od najvrednijih partnera, jedna od najvažnijih nacija u regionu. I mi svakako veoma pomno pratimo i pažljivo slušamo", kazao je.

"Sad se Srbija sprema za predsedničke izbore. Problem je kako raditi, a da se ne uplićemo neposredno u politički proces u Srbiji. Ne želimo da se uplićemo i stvaramo zabunu tamo", stavio je do znanja šef slovenačke diplomatije.

Kako je ukazao, EU želi da procesi u Srbiji idu svojim tokom i da budu što je više moguće smireni. "Ali bez sumnje ćemo uvek razgovarati s našim prijateljima u Beogradu", dodao je.

Rupel je izrazio zadovoljstvo zbog namere francuske vlade da podnese predlog zakona kojim se napušta obaveza sazivanja referenduma za svaki budući ulazak novih članica u EU posle Hrvatske.

XS
SM
MD
LG