Linkovi

Proizvođači iz celog sveta vode računa o kineskim potrošačima


Proizvođači iz celog sveta vode računa o kineskim potrošačima i nadaju se da će kineski potrošači da zapaze njihove proizvode. Jedan specijalni proizvod je nedavno predstavljen u Pekingu. Moda. Kina ima višemilionsko dolarsko tržište, tako da su vrhunski svetski proizvođači na Nedelji mode u Pekingu potražili za sebe mesto pod kineskim suncem.

Modeli su treperili pod pustinjskim svetlom duž drevnog Puta svile na zapau Kine.
Francuski kreator Pjer Karden je priredio ekstravagantnu reviju, ističući značaj kineskog tržišta za glavne modne kuće. Karden se već gotovo trideset godina nadmeće na kineskom tržištu sa domaćim firmama. On kaže da se Kina sada pojavila kao važan igrač u globalnoj modnoj industriji.

«Video sam nekoliko kolekcija kineskih kreatora u Parizu. To je potpuno drugačija vizija. Znate da već postoje italijanska, španska, američka, francuska i japanska. Prošli smo kroz period japanskog uticaja, ali – dopadalo vam se ili ne – sutra ćemo imati kineski uticaj», kaže Karden.

Na nedavno održanoj Nedelji mode u kineskoj prestonici, vodeći domaći modni kreatori su održali gotovo trideset revija. Svi se nadmeću za delić domaće kineske industrije odeće, koja – prema kineskim državnim medijima – ostvaruje godišnji obrt od pedesetak milijardi dolara.
Odelo od plavog kepera zakopčano do grla ala Mao Cedung – svojevremeno, u suštini, zaštitni znak kineske revolucije – u Pekingu je potpuno nestalo. U današnjoj Kini, strane firme se na jednakoj osnovi nadmeću sa kineskim kućama, pokušavajući da se učvrste na ovom sve važnijem tržištu. A za mnoge Kineze, najvažnije pitanje nije ko im kreira odeću. Potrošače više interesuju cena, kvalitet i – model.

«Dokle god prati trend i dobro mi stoji i ljudi se osvrću za mnom na ulici, odgovara mi», kaže ova Kineskinja. Dok druga dodaje da je moda važna, jer «današnje devojke vole da su privlačne i da prate modu». «Moderno oblačenje može da vam poveća samopouzdanje i ostavi dobar utisak na druge», kaže ona.

Državni mediji kažu da je prihod po glavi stanovnika u Pekingu prošle godine dostigao rekord i da je to veoma povećalo potrošnju. A budući da kineski potrošač može više da potroši, domaća industrija odeće izrasta u jednu od najvećih na svetskom tržištu mode.


XS
SM
MD
LG