Linkovi

Međunarodni rezervat za egzotične životinje severozapadno od Fort Vorta


Da bi videli najimpresivnije divlje životinje, mnogi putuju u Afriku i idu na safari. Ali Teksašani mogu da pronađu neke od tih životinja mnogo bliže i to ne samo u zoološkim vrtovima, nego u specijalnim rezervatima uspostavljenim da bi se životinjama pomoglo da prežive i opstanu u relativno otvorenom prostoru sličnom sredini iz koje potiču.

Kralj životinja se oseća kao kod kuće – u Međunarodnom rezervatu za egzotične životinje severozapadno od Fort Vorta. Ovde životinje nisu osuđene na skučen kavez, već imaju dovoljno prostora za kretanje. Ovom neprofitnom organizacijom za velike i opasne životinje upravlja Ričard Gilbret.

«Između nas i njih postoji uzajamno uvažavanje. Sve što radimo se zasniva na bezbednosti. Prvi i najvažniji uslov je bezbednost i za nas i za životinje», kaže Gilbret.

Mnoge od ovih životinja su bile zlostavljane ili napuštene pre nego što su stigle u ovo utočište. Gilbret kaže da postoji velika potreba da se pomogne takvim stvorenjima, ali njegova neprofitna ustanova ne može da učini sve što je potrebno.

«Ako nismo u stanju da im obezbedimo kvalitetan život, ja životinju i ne uzimam. Zbog toga u ovom trenutku imamo samo 63 velike mačke i sedam medveda. Ako bih uzeo sve što mi nude preko telefona, imao bih 500 životinja godišnje i ne bismo mogli da se brinemo o njima», kaže on.

Nekoliko sati vožnje prema jugu od ovog rezervata je još jedan komad teksaške prerije posvećen egzotičnim životinjama. Posetioci u Prirodnjačkom centru Fosil Rim mogu da gledaju životinje iz automobila, pa čak i da ih hrane. Džan Basi, koji ovde radi od sredine 1980-ih, kaže da se mnoge afričke životinje ovde u Teksasu osećaju kao kod kuće.

«Imaju veoma sličnu klimu. Mnogi koji ovde dolaze koji su bili u Africi, kažu da sve ovo izgleda vrlo slično onome što su tamo videli. A mi možemo i da ih odvojimo od sukoba, od ratova i obezbedimo im sigurnu sredinu u kojoj mogu da se razmnožavaju», kaže Basi.

U Fosil Rimu, životinje kao što je gepard ili nosorog, drže se u specijalnim zabranima i neguju da bi ostale zdrave i da bi opstale. Neke se vraćaju u svoju prirodnu sredinu, ali Džan Basi kaže da i zoološki vrtovi dobijaju od Fosil Rima životinje do kojih bi inače teško došli.

«Mogu da dođu kod nas ovde gde smo odgajili pojedine dobre primerke i dobiju životinje koje će da koriste za javno prikazivanje bez potrebe da idu u divljinu i hvataju ionako ugrožene vrste», kaže on.

Divlje životinje iz Afrike i sa drugih udaljenih područja dele ovaj prostor sa nekim teksaškim životinjama - kao što je ovaj jelen, koji je živeo u ovim brdima mnogo pre uspostavljanja rezervata. Ali životinje se ovde sasvim dobro snalaze i uopšte ne osećaju egzotično u svom novom domu u Teksasu.

XS
SM
MD
LG