Linkovi

Čavez južnom Bronksu poklonio preko potrebna finansijska sredstva


Južni Bronks je najsiromašnija oblast države Njujork. Ugo Čavez je predsednik Venecuele koji je američkog predsednika Buša jednom prilikom nazvao «đavolom». Predsednik Čavez je 2005. bio u poseti južnom Bronksu, posle čega je odlučio da toj oblasti pokloni preko potrebna finansijska sredstva.

Zahvaljujući programu za obrazovanje pod nazvom «Poljuljajmo brod» devojčice uče kako da veslaju. One uče i o reci, prirodnoj okolini i ekosistemu, a sve u okviru programa kojim se deci omogućava da bolje shvate prirodnu sredinu i svoje kapacitete. Adam Grin je osnivač programa.

«Nije nam jedini cilj da ova deca postanu naučnici, inženjeri ili brodograditelji,već jake i odgovorne odrasle osobe i članovi jedne uspešne zajednice,» objašnjava Grin.

Ovaj program finansira CITGO Petroleum, američka grana venecuelanske državne naftne kompanije, sa 210 hiljada dolara. Posle posete predsednika Uga Čaveza južnom Bronksu pre 2 godine, CITGO je namenio 3 miliona i 600 hiljada dolara za ukupno 9 inicijativa koje otvaraju nova radna mesta i čiste urbane delove te oblasti.

Uz pomoć tog novca, osnivači programa su obezbedili novi objekat, pojaseve za spasavanje, a nude i besplatne časove veslanja. Sve što je potrebno da neko postane član kluba je da aplicira.

Nedaleko odavde, Prehrambena zadruga južnog Bronksa koristi 50 hiljada dolara koje je dobila od CITGA da otvori radnju koja prodaje zdrave, ali priuštive proizvode. Zina Nelson je pobedila na konkursu, a sa tim novcem je započela ovaj projekat.

«Ako ne zarađujete dovoljno, a hoćete bolje stvari u životu, prihvatićete pomoć od onoga ko je ponudi. Ne želim da kažem da i od đavola treba da uzmete dolar ako vam ga nudi, ali ako shvatate o čemu se radi, zašto ne bi uzeli nešto što vam liči na limun i od toga napravili izvanrednu limunadu,» pita Nelson.

Neki američki političari ne mogu da shvate zašto CITGO pruža pomoć južnom Bronksu kada u Venecueli većina stanovništva živi u siromaštvu. Takođe dovode u pitanje motiv ovakve odluke administracije koja otvoreno kritikuje predsednika Buša. S druge strane, stanovnici južnog Bronksa kažu da ih politika ne zanima, već da su zahvalni na pruženoj pomoći.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG