Linkovi

SAD: Rat u Iraku više nije tema broj jedan u predsedničkoj debati


Rat u Iraku više nije tema broj jedan u predsedničkoj debati. Po prvi put se o ekonomiji raspravlja više nego o bilo čemu drugom. Istraživanje koja je ove nedelje sprovela televizijska kuća ABC, pokazuje da 44 odsto birača smatra da je ekonomija najveći problem sa kojim se zemlja suočava, dok je svega 37 odsto zabrinuto oko Iraka.

Ako je glavna tema predsedničkih izbora u 2004. bio teroizam, u 2008. to je definitivno američka ekonomija. U svetlu naslovnih stranica na kojima se piše o recesiji, poskupljenju goriva i problemima na tržištu nekretninama, urednik lista Wall Street Journal, Vendi Baunds kaže da je prazničnog duha sve manje.

«Približava se vrhunac praznika, te mislim da je neizbežno da se, ukoliko nemate voljenu osobu koja je u Iraku, fokusirate na bankovni račun,» kaže Baunds.

I, kako se navodi u istraživanju ABC-a, ekonomija po prvi put brine građane više nego rat u Iraku – ali izgleda da brine i predsedničke kandidate, kako demokrate tako i republikance.

«Mnogi moraju da rade po dva posla,» kaže Majk Hakabi. «Ekonomija je sve više u centru pažnje,» smatra senatorka Hilari Klinton. Džon Edvards skreće pažnju na strukturalne probleme u ekonomiji, a senator Barak Obama citira ekonomiste koji predviđaju recesiju.

Ali, za one kojima preti gubitak doma, ili koji moraju da odvoje više novca za benzin, veći problem predstavlja smanjeni budžet nego nesigurnost, kaže Vendi Baunds.

«Rate za kuću skaču i po 300 do 400 dolara mesečno i normalno je da ljudi manje troše na druge stvari,» objašnjava ona.

«Definitivno trošimo manje. Prošle godine u ovo doba sam imala mnoštvo poklona ispod jelke,» kaže jedna od potrošača.

Od ispitanika, samo 28 odsto birača smatra da je ekonomija dobrostojeća, što predstavlja najmanji procenat u poslednjih 4 godine. To je, na žalost, poslednje što prodavci žele da čuju samo 2 nedelje pred završetak praznične groznice.

XS
SM
MD
LG