Linkovi

Marko Jarić: U NBA ligi moraš da čekaš priliku i da je iskoristiš


Kao i prethodnih godina srpska košarka ima brojne predstavnike u najjačoj ligi sveta, a jedan od najboljih ove sezone je plejmejker Minesote Marko Jarić. Prilikom nedavnog gostovanja Timbervulvsa u američkoj prestonici Jarić je za Glas Amerike govorio o promeni svog statusa u klubu, očekivanjima i životu "posle Kevina Garneta".

Više od godinu dana Marko Jarić je pokušavao da promeni klub, a onda se proteklog leta klub potpuno promenio i srpski internacionalac dobio je šansu da pokaže zbog čega su ga Minesota Timbervulvsi angažovali u leto 2005. Posle problema u prethodne dve sezone, Jarić je ove godine jedan od lidera novog, mladog tima Minesote, a njegove partije su na nivou poslednje sezone u dresu Klipersa, koja ga je i preporučila čelnicima "vukova".

"Znaš šta, u ovih pet godina u NBA ligi, naučio sam jednu stvar, a to je da moraš da čekaš svoju priliku i da je iskoristiš. To se upravo i desilo, i ja je i dalje iskorišćavam. Slažem se, imao sam tešku jednu, jednu i po sezonu, tražio sam da budem trejdovan, što se nije dogodilo i sad je totalno nova situacija, nova sezona, novi tim i nadam se da ću iskoristiti poverenje trenera".

Trener Rendi Vitman propustio je nekoliko utakmica ove sezone zbog operacije leđa, a u njegovom odsustvu, Jarić je bio kao trener na parketu za pomoćnika Džerija Siktinga.

"Za razliku od prošle sezone, vraćen sam na poziciju plejmejkera, koja mi prirodno najviše odgovara i na kojoj najviše želim da igram. Imam kontrolu nad loptom, nad timom, uključen sam u sve akcije, a trener nam se inače vratio, bio je na operaciji leđa, ali biće na ovoj utakmici i nadam se da neću morati i trenerski posao da vršim večeras» (smeh).

Odlazak Kevina Garneta, koji je prethodnih 12 godina bio zaštitni znak Timbervulvsa, umnogome je promenio izgled tima iz Mineapolisa, koji se sada nalazi na samom dnu Zapadne konferencije. Međutim, "vukovi" su većinu utakmica ove sezone gubili u samoj završnici, tako da je Jarić optimista.

"Dosta mladu ekipu imamo, došlo je do velikih promena i nemamo vrhunsku zvezdu na kojoj se igra zasniva, kao što je bio slučaj proteklih godina. Jednostavno, ja mislim da nam samo treba jedan period da sazremo kao ekipa. U pravu si, dosta utakmica smo stvarno igrali egal, u devedeset odsto smo bili tu, ali nismo imali iskustva ili snage da završimo. Sezona je dosta duga, to svi znamo, i mislim da ima dovoljno vremena da preokrenemo situaciju u našu korist".

Pored promena i povrede su učinile svoje. Jarić je propustio dve utakmice početkom meseca, a nijedan meč ove sezone nije odigrao Rendi Foj, koji je prošlu sezonu završio kao starter na poziciji plejmejkera.

"Ja ne znam tačno šta će se desiti … sigurno zavisi od toga kako ću igrati u nastavku dok se on ne bude vratio, ali i trenutno igram na poziciji 'keca', pa se premestim na 'dvojku'. On takođe postiže dosta poena i sigurno možemo da igramo zajedno, ja mogu da igram u napadu 'jedan' ili 'dva', a on u odbrani da čuva 'keca', ja 'dvojku'".

Pored dobrih partija, Jarić je ove sezone privukao pažnju američkih medija i zbog romanse sa poznatom manekenkom modne kuće Victoria's Secret, Adrijanom Limom. Brazilka se pojavila na gostovanju Timbervulvsa u Denveru, Jarićev saigrač Mark Medsen otkrio je novinarima zbog koga je došla u "Pepsi Centar", a onda se to čulo i u emisiji sportske TV mreže ESPN.

"(Smeh) Jeste, digla se malo buka ovde. Ja uvek pokušavam da svoj privatni život držim za sebe, to je najvažnije, jer on može da bude mač sa dve oštrice. Naravno, sad me svi tapkaju po leđima, kažu 'Marko, super je, sve ide kako treba', a svi znamo da ako naređam par lošijih utakmica, to će biti razlog lošije igre. Stoga, želim da sakrijem svoj privatan život od očiju javnosti", zaključio je Marko Jarić.

XS
SM
MD
LG