Linkovi

Bali: Prihvaćen plan za borbu protiv globalnih klimatskih promena


Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama na indonežanskom ostrvu Bali završena je kompromisom, nakon što su predstavnici 200 država prihvatili nov, okvirni, plan za borbu protiv posledica globalnog otopljavanja.

Usvojeni plan, koji su učesnici Konferencije tokom završnog i zasedanja više puta menjali i prilagođavali, ne obuhvata konkretne obaveze zemalja u borbi protiv globalnog otopljavanja.

Dokument je pre svega usmeren na dogovor oko budućih pregovora na kojima bi trebalo da se postigne konkretniji sporazum o tom problemu. Konačan dogovor oko budućeg sporazuma o klimatskih promenama trebalo bi, kako je predviđeno dokumentom usvojenom u Baliju, da se postigne u naredna 24 meseca i na završnim pregovorima u Kopenhagenu, krajem 2009. godine.

Sjedinjene Države, koje su gotovo do poslednjeg trenutka rada Konferencije odbijale predloženi plan, na kraju su pristale da ga prihvate, ali u izmenjenom i "razvodnjenom" vidu.

Vašington je prihvatio zahtev siromašnih zemalja za ukazivanje veće finansijske i tehnološke pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je ranije energično zahtevao od učesnika Konferencije da na osnovu opšte saglasnosti prihvate završni dokument, pozdravio je pozitivnu promenu stava SAD i "spremnost Vašingtona na kompromis tokom poslednjih sati rada velikog međunarodnog skupa".

"Ohrabren sam i odajem priznanje za fleksibilnost delegaciji SAD i drugim ključnim delegacijama", rekao je Ban neposredno pošto je postignuta saglasnost o prihvatanju novog sporazuma.

Novi sporazum za borbu protiv globalnih klimatskih promena treba da zameni sada važeći protokol iz Kjota - koji je na snazi od 1997, a ističe 2012. godine.

Sporazum iz Kjota je obavezao 37 industrijski najrazvijenijih zemalja da smanje emisiju ugljendioksida u atmosferu za pet odsto ispod nivoa 1990.

SAD su odbile da izvršavaju odredbe Kjoto protokola, iako su ubedljivo najveći svetski emiter štetnih gasova, pa će pristanak te i još nekih drugih zemalja, koje ne poštuju Kjoto sporazum, da učestvuju u realizaciji novog globalnog dogovora za borbu protiv klimatskih promena biti od ključnog značaja.

XS
SM
MD
LG