Linkovi

Karla del Ponte: Odlazim razočarana, EU da održi pritisak na Srbiju


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je danas, na oproštajnoj konferenciji za štampu u Hagu, da odlazi razočarana što Ratko Mladić i Radovan Karadžić nisu uhapšeni i pozvala Evropsku uniju da sve do njihovog hapšenja održi pritisak na Srbiju.

"Odlazim vrlo razočarana što Mladić i Karadžić nisu uhapšeni i boli me što i dalje o tome moram da govorim...To je velika mrlja na našem radu. Moj naslednik Serž Bramerc nastaviće da insistira na tom pitanju, a ključno je da EU održi pritisak na Srbiju sve dok Mladić, Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić ne budu uhapšeni", rekla je Del Ponteova.

Ona je, međutim, primetila da taj zahtev trenutno "nije pri vrhu dnevnog reda" EU. Na pitanje da li to znači da Mladić neće biti u Hagu, ako EU sa Srbijom potpiše ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, tužiteljka je odgovorila potvrdno. Tribunal, po njenim rečima, ne sme zatvoriti vrata dok se to ne dogodi, a na UN je da to osiguraju.

Del Ponteova je izjavila da su se Mladić i Karadžić do 1997. godine slobodno kretali Republikom Srpskom i da "ni međunarodna zajednica, ni lokalne vlasti nisu želele da ih uhapse".

"Posle toga su otišli da se skrivaju u Srbiju i na srpskim vlastima je bilo da ih uhapse...One su pokušavale do leta prošle godine da Mladića ubede da se preda", kazala je tužiteljka, priznajući da je Beograd uspeo da ubedi više drugih optuženih da se predaju.

Upitana da li ima neku fotografiju Mladića i Karadžića u Beogradu, Del Ponteova je odgovorila da ima fotografiju Mladića sa svadbe održane u jednom beogradskom restoranu 2002. Dodala je da ne zna da li zapadne obaveštajne službe imaju novije fotografije, ali da veruje da bi joj, da ih imaju, dostavile.

Na pitanje da li je imala dovoljnu podršku međunarodne zajednice u potrazi za Karadžićem i Mladiće, ona je odgovorila: "Nisam imala dovoljnu podršku, inače bi oni bili u zatvoru". Kazala je i da begunce štite "pojedinci, a ne institucije".

Del Ponteova je naglasila da je, i pored toga što su najtraženiji optuženicii još na slobodi, u proteklih osam godina Tribunal ispunio svoj mandat, sudeći "političarima i donosiocima odluka koji su uništili živote desetina hiljada ljudi".

Pozvana da prokomentariše izjavu koje je protiv nje davao tužilac koji je vodio suđenje Slobodanu Miloševiću, Džefri Najs, Del Ponteova je izjavila da je za "mnogo ljudi iz njegovog tima bio problem da rade sa Najsom" i da su stoga odlazili. Uz to, Najs je, kazala je Del Ponteova, "imao problem s činjenicom da mu je šef žena". "Mnogo puta sam tražila od njega da podnese ostavku. Kada je Milošević umro, ja sam bila ta koja je odlučila da on više nije potreban", napomenula je. Del Ponteova je nagovestila da bi se za tri godine, kada joj istekne mandat kao ambasadoru Švajcarske u Argentii, mogla vratiti u međunarodno pravosuđe.

Sa dužnosti glavne tužiteljke Haškog tribunala, Del Ponteova odlazi 31. decembra.

XS
SM
MD
LG