Linkovi

Više od dve trećine Pakistanaca želi da predsednik Pervez Mušaraf podnese ostavku


Novo ispitivanje javnog mnjenja ukazuje da više od dve trećine Pakistanaca nije zadovoljno sadašnjom situacijom i želi da predsednik Pervez Mušaraf podnese ostavku. U istraživanju, koje je sproveo neprofitni Međunarodni republikanski institut sa sedištem u Sjedinjenim Državama, navodi se da samo trećina ispitaniika podržava predsednika Mušarafa. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od tri i po hiljade ljudi iz sve četiri pakistanske pokrajine.

Utvrđeno je takođe da se gotovo 60 odsto Pakistanaca protivi predlogu koji podržavaju Sjedinjene Države - da predsednik Mušaraf i bivša premijerka Benazir Buto formiraju koalicionu vladu. Istraživanje je pokazalo da nijedan od pakistanskih lidera nema većinsku podršku uoči parlamentarnih izbora 8. januara. Benazir Buto podržava 31 odsto ispitanika, 25 odsto je odgovorilo da podržava bivšeg premijera Navaza Šarifa, a 23 odsto predsednika Mušarafa. Većina ispitanika je kritikovala uvođenje vanrednog stanja, koje predsednik treba da ukine u subotu.

Pakistanska vojska je saopštila da je u dva samoubilačka napada pored vojnog kontrolnog punkta u Kveti, prestonici pokrajine Baludžistan na jugozapadu zemlje, poginulo najmanje 11 ljudi. Nadležni kažu da je prva bomba eksplodirala pored kolone vozila koja su čekala pred kontrolnim punktom. Dok se narod okupljao da vidi šta se dogodilo, ođeknula je druga eksplozija.

U nemirnoj pakistanskoj pokrajini Baludžistan se redovno događaju eksplozije i napadi vatrenimoružjem, za koje se obično okrivljuju baludžistanske nacionalističke organizacije koje se bore protiv centralnih vlasti za veću autonomiju i veći udeo u zaradi od nafte i gasa. Ipak, samoubilačke napade češće izvode ekstremističke protalibanske organizacije, stacionirane na pakistanskim plemenskim područjima severno od Baludžistana.

XS
SM
MD
LG