Linkovi

Matijas Rib i Igor Zevelev: Nasilje na Kosovu nije verovatno


Rok za postizanje dogovora o budućnosti Kosova prošao je bez sporazuma pa kosovski Albanci sada kažu da će uskoro proglasiti nezavisnost. Novinar Glasa Amerike, Džudit Lejtam, razgovarala je sa dvojicom stranih dopisnika u Vašingtonu o mogućem razvoju događaja.

Vašingtonski dopisnik nemačkog dnevnika Frankfurter algemajne cajtung, Matijas Rib, kaže kako niko nije bio iznenađen što sporazum nije postignut.

”Bilo je jasno od početka da su ruska i srpska strana kupovale vreme. Mislim da je najverovatnije da Albanci sada neće žuriti sa proglašenjem nezavisnosti već će sačekati ishod predsedničkih izbora u Srbiji, kako ne bi podstakli podršku ultranacionalistima.

Dopisnik ruske novinsko-informativne agencije RIA Novosti, Igor Zevelev, kaže da će Rusija nastaviti da sprečava donošenje rezolucije o proglašenju nezavisnosti Kosova.

”Savet bezbednosti će najverovatnije objaviti neobavezujuće saopštenje koje će odražavati razlike u gledištima. Kako izgleda, mnoge evropske zemlje kao i Sjedinjene Države, priznaće nezavisnost Kosova, ali će to izazvati pravne teškoće jer će ruski stav u Savetu bezbednosti sprečavati Kosovo da stekne mesto u Ujedinjenim nacijama.“

Zevelev dodaje kako je teško reći da li će proglašenje nezavisnosti Kosova izazvati novo nasilje. Srbi na severu pokrajine mogli bi da pokušaju da se otcepe od nove države, kaže on, dok bi druge evropske države sa brojnim manjinama mogle da se osete ugroženim.

”Situacija je potencijalno eksplozivna na Kipru, na kome postoji teritorija koja de fakto nije pod kontrolom centralne vlade. Mnogo se raspravlja i o tome kako bi situacija na Kosovu mogla da utiče na bivše sovjetske republike Gruziju i Moldaviju, u kojima ima teritorija koje takođe nisu pod kontrolom centralne vlade.“

Ali Matijas Rib kaže kako se većina članica Evropske unije ne slaže da bi proglašenje nezavisnosti Kosova predstavljalo opasan presedan. Rib smatra da je opasnost od izbijanja nasilja preuveličana.

”Mislim da kosovski Albanci neće biti skloni pobunama kada budu proglasili nezavisnost. Oni znaju da su svetsko mnjenje i zapadne sile na njihovoj strani, pa je nasilje manje verovatno nego što je bilo krajem devedesetih.“

Međutim Rib smatra da će Kosovo još neko vreme biti u nestabilnom stanju, kao i proteklih osam godina. Beograd preti prekidanjem diplomatskih odnosa sa zemljama koje budu priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Evropski analitičari kažu da je ta pretnja verovatno privremena, jer Srbija želi da se priključi Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG