Linkovi

Lisabon: Potpisan sporazum kojim se uredjuje buduće funkcionisanje EU


Danas je u Lisabonu 27 evropskih lidera, zajedno sa predsednikom Evropske komisije i predsednikom Evropskog parlamenta, potpisalo sporazum kojim se uredjuje buduće funkcionisanje Unije.

Za neke je reč o ustavu, a oni manje skloni stvaranju evropske super -države, nazivaju ga refomskim sporazumom. Današnji dan , u svakom slučaju, i simbolično označava kraj višegodišnje krize i početak novog perioda za EU.

Lisabonski sporazum od danas ima i potpise najviših evropskih lidera- reč je o dokumentu koji dolazi na mesto nikada neostvarenog evropskog ustava. Potpisan je sporazum koji, ne samo da okončava političku krizu, već otvara mogućnost da od 2009, kada bi trebao da stupi na snagu, Unija i njena tela funkcioniše bolje. Nakon dugih pregovora i ozbiljnih kompromisa, konačni oblik sporazuma bi trebao da pojednostavi funkcionisanje ključnih evropskih tela - Komisije, Saveta i parlamenta. Uz to, utvrdjuje se i mesto stalnog predsednika Evropskog saveta, kao i visokog funkcionera Unije zaduženog za spoljnu politiku- mesto koje objedinjuje ono što su do sada obavljali Havijer Solana i Benita Ferero
Valdner.

Uz ovo, verovatno još važnije , Evropljani mogu reći da imaju i konvenciju o ljudskim pravima, koja je potpisana samo dan ranije u Strazburu. Predsedavajući Evropskog saveta, portugalski premijer, Hose Sokrates:

"U dosadašnjih 50 godina, znali smo da će evropski projekat steći punopravnost svojim dostignućima, a samo Evropa koja je u stanju da donosi odluke, u stanju je i da postigne rezultate. Evropa želi da bude otvoren ekonomski prostor, želi da bude konkuretna na globalnom planu. Da bude ekonomija bazirana na stručnosti, iztraživanju i inovacijama, bazirana na ekonomskom rastu, uz energetsku politiku sposobnu da se uhvati u koštac sa
klimatskim promenama. U tim oblastima Sporazum iz Lisabona čini proces donošenja odluka više fleksibilnim". Predsednik Evropske komisije, Manuel Baroso:

"Ovo je Sporazum za proširenu Evropu, Evropu od Mediterana do Baltika, Od
Atlantika do Crnog mora. Za Evropu koja deli vrednosti i ambicije. Po prvi put, države nekada podeljene, stvorile su zajednički Sporazum".

Evropljani su danas pokazali da su u stanju da prevazidju razlike i da nadju jasnan zajednički interes u projektu Evropske unije - predstoji sada ratifikacija Sporazuma u svim evropskim članicama, koje bi se trebalo okončati do kraja ove godine. Za narednu godinu predvidjeni su i evropski parlamentarni izbori, koji bi se trebali održati pod novim pravilima funkcionisanja Unije.

Kada je balkanski region u pitanju, on je bio jedna od tema kojom su se danas bavili evropski parlamentarci - Parlament je, naime, na sednici u Strazburu ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Crnom Gorom, dok će se isti ovaj evropski vrh već sutra vratiti pitanju kosovske budućosti. Očekuje ih redovan samit u Briselu, koji bi trebao da jasnije odredi evropski stav prema završnici procesa Kosova. Evropsko opredeljenje, nezvanično potvrdjeno na ministarskom skupu u prošli ponedeljak, da će se, pre svega, sačekati na okončanje izbora u Srbiji, kako bi se dale sve šanse demokratskim snagama da ostvare pobedu. Otuda i konstatacija evropskih izvora da je raspisivanje izbora "dobar potez, koji dolazi u osetljivom trenutku".

XS
SM
MD
LG