Linkovi

Ban Ki Mun: Previše «ambiciozno» postavljati konkretne ciljeve


Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun, kaže da će se konkretni ciljevi u vezi sa smanjenjem emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, možda odrediti nakon završetka Konferencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun je u obraćanju novinarima izjavio da je previše «ambiciozno» postavljati konkretne ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova u nacrtu sporazuma koji treba da nasledi Kjoto protokol.

Predstavnici više od 190 zemalja koji su započeli sastanke na visokom nivou, su podeljenih mišljenja da li se o procentima očekivanog smanjenja emisije treba razgovarati sada ili kasnije. Sekretar Mun kaže,

«Realno gledajući, možda bi bilo previše ambiciozno očekivati da će se delegati složiti oko procenata. Ali, kao što sam već rekao, mislim da će u skorijoj budućnosti morati do dođe do sporazuma.»

Ministri i šefovi država su u obraćanju javnosti naglasili važnost smanjenja štetnih gasova koji se oslobađaju sagorevanjem fosilnog goriva i za koje većina naučnika veruje da direktno utiče na globalno zagrevanje.

Oni su takođe naglasili da bi razvijene zemlje trebalo da budu prve koje će smanjiti zagađenje vazduha, ali i omogućiti siromašnijim zemljama da uspostave čistu tehnologiju.

SAD, Japan i Kanada se i dalje oštro protive postavljanju konkretnih ciljeva za smanjenje štetnih emisija, pod izgovorom da i samo pominjanje procenata može da prejudicira ishod budućih pregovora o novom sporazumu koji treba da nasledi Kjoto protokol do 2012. godine.

U međuvremenu, Evropska Unija i ekolozi insistiraju da bogate zemlje moraju da prihvate te ciljeve ukoliko žele da pokažu da su odlučni u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Američki državni podsekretar za demokratiju i globalna pitanja, Pola Dobrijanski je šef američke delegacije koja učestvuje na konferenciji. Ona kaže da se Vašington zalaže za to da se do kraja konferencije postigne dogovor.

«Došli smo ovde s namerom da radimo ka uspešnom postizanju dogovora na Baliju. Želimo da pokrenemo proces koji će biti otvoren i koji ne predodređuje ili isključuje opcije. Pažljivo smo saslušali mišljenja svih prisutnih, a to ćemo raditi i u narednim danima. Nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo put koji će premostiti naše razlike i koji će nas ujediniti u nastojanju da rešimo zajednički problem-globalno zagrevanje.»

Očekuje se da će tekst nacrta sporazuma proći nekoliko revizija pre nego što bude završena konačna verzija u petak. U tekstu se od industrijalizovanih zemalja zahteva da do 2020. godine smanje emisiju štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 25 do 40 odsto.

XS
SM
MD
LG