Linkovi

Pak: Crna Gora nije spremna da dobije status kandidata za članstvo u EU


Crna Gora nije spremna da u prvoj polovini naredne godine dobije status kandidata za članstvo u EU, ocijenila je danas predsjedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak

Doris Pak je objasnila da su glavni razlozi za nespremnost Crne Gore da u prvoj polovini naredne godine dobije status kandidata za članstvo u EU, slaba transparentnost i administrativni kapacitet, kao i "mnogo korupcije i loše uprave u zemlji", ocjenjujući da na tim poljima treba još dostatoga uraditi.

’’Nije važno da li ste potpisali nešto. Teško je primijeniti ono što ste obećali’’, kazala je Pak na sastanku sa grupom novinara iz regiona u Strazburu, prenose crnogorski mediji.

Pak je rekla da poslovni ljudi, investitori posmatraju Balkan kao region, i da ako ima problema u jednom njegovom dijelu, neće otići ni u drugi. Balkanske zemlje zbog toga, kako je dodala, moraju biti u dobrim odnosima sa susjedima da bi išle naprijed.

Evropskom unijom će od januara do jula predsjedavati Slovenija, čiji će se poslanik u evropskom parlamentu Alojz Peterle založiti da Crna Gora ubrza evropsku integraciju.

On je rekao da će Slovenija za vrijeme svog mandata, razmotriti eventualnu kandidaturu Crne Gore za članstvo u EU, kao i da će ona biti prihvaćena ako uslovi budu ispunjeni.

Peterle je rekao da će glavni prioriteti slovenačkog predsjedavanja EU u vezi sa proširenjem biti socijalni aspket, energetika i zaštita okoline, kao i međukulturni dijalog.

XS
SM
MD
LG