Linkovi

Predsednici SAD i Italije razgovarali u Vašingtonu o definisanju statusa Kosova


Američki predsednik Džordž Buš razgovarao je o situaciji na Kosovu sa svojim kolegom po funkciji iz Italije, Đorđom Napolitanom.

Nakon sastanka u Ovalnom kabinetu, predsednik Napolitano je novinarima rekao da su «posebno u razgovoru o Kosovu, potvrdili bliskost stavova u vezi sa načinom na koji se treba suočiti sa statusom Kosova, imajući u vidu komplikovanost opšte situacije u regionu”.

Istovremeno je u Stejt Dipartmentu, portparolu Šonu Mekormaku postavljeno pitanje u vezi sa ruskim protivljenjem jednostranoj nezavisnosti i stavom Moskve da bi to moglo destabilizovati Balkan. Mekormaka su novinari doslovce upitali kako “pacifikovati Lavrova".

“Vidite, imali smo prilično dobre razgovore sa ruskom vladom, baš kao i sa drugima, u vezi sa ovim procesom. Znam da je to pitanje u koje mnogi unose dosta emocija. Ali naša pozicija je ostala jasna. Predsednik je saopštio – mi nastavljamo da podržavamo implementaciju Ahtisarijevog plana. O ovom pitanju je vođeno dosta diplomatskih razgovora, državni sekretar Rajs je potrošila dosta vremena na ovo pitanje tokom poslenjeg puta u Brisel. Sada se samo radi o tome kako od pozicije u kojoj smo sada stići do implementacije Ahtisarijevog plana”, odgovorio je Mekormak.

Komentarišući izazov koje rešavanje statusa Kosova predstavlja za stabilnost na Balkanu, Mekormak je rekao da “s obzirom na to da se radi o delu Evrope koji je još u tranziciji i traži pravi put nakon dosta turbulencije u protekloj deceniji, uvek postoji rizik da dođe do nasilja”.

“Naši napori su usmereni na to da se to izbegne i da se region stabilizuje”, rekao je Mekormak. “Verujemo da, u konačnom, implementacija Ahtisarijevog plana ili nečega što liči tom planu dugoročno doprinosi, a ne odmaže stabilnosti u regionu”.

Upitan da li smatra da su stavovi Rusije motivisani statusom Čečenije i drugih polu-autonomnih republika u Rusiji, Mekormak je novinare uputio na zvaničnike u Moskvi, ponovivši da je konzistentna pozicija SAD bila da je Kosovo jedinstven slučaj i da ne predstavlja presedan za druge regije.

XS
SM
MD
LG