Linkovi

SAD protiv strogih restrikcija emitovanja štetnih gasova u atmsoferu


Učesnici konferencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama raspravljaju o uvođenju strogih ograničenja emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. SAD se protive usvajanju novih regulacija. Novinar Glasa Amerike Nensi-Emilija Kolins izveštava sa Balija iz Indonezije, gde delegati pokušavaju da se slože oko nacrta novog sporazuma koji bi nasledio Kjoto protokol o klimatskim promenama.

Na konferenciji o klimatskim promenama, koja se održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija, došlo je do zastoja u razgovorima pošto su SAD izjavile da neće odobriti nacrt sporazuma kojim se uvode stroge regulative o emisiji štetnih gasova.

U nacrtu sporazuma koji je oštro kritikovan od strane 190 zemalja, predlaže se smanjenje emisije štetnih gasova u industrijalizovanim zemljama za 25 do 40 odsto do 2020. godine.

Ovaj nacrt predstavlja osnovu za dalje pregovore o donošenju sporazuma o klimatskim promenama koji bi trebalo da zameni Protokol iz Kjota koji ističe 2012.

Ali, kako kaže viši predstavnik SAD u ovim pregovorima Harlan Votson, Vašington se protivi uvođenju striktnih ciljeva.

«Naša najveća primedba je na predlog da se u nacrt uvrste bilo kakve brojke, jer smatramo da se time prejudicira krajnji ishod. Želimo da vidimo koncizan tekst koji će biti izbalansiran u smislu da će uzeti u obzir potrebe svih potpisnika sporazuma, i koji neće, ponavljam, prejudicirati događaje koji bi mogli da se dogode nakon isteka dvogodišnjeg pregovaračkog procesa.»

Kanada i Japan su takođe izrazili nezadovoljstvo postavljanjem ciljeva sličnih onima iz Kjoto protokola. Protokol koji je usvojen 1997. u Kjotu, a koji je odbačen od strane SAD, zahteva od 36 industrijalizovanih zemalja da do 2012. smanje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 5 odsto ispod nivoa koji je postojao 1990.

Izvršni sekretar konferencije, Ivo de Bor, kaže da je postavljanje konkretnih ciljeva i brojeva za smanjenje zagađenja vazduha, neophodno kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje.

«Naučnici su došli sa vrlo jasnom porukom. Oni su ukazali na to da možemo efektivno da se izborimo protiv ovog problema isključivo ako industrijalizovane zemlje smanje emisiju štetnih gasova za 25 do 40 odsto do 2020.»

Konačni nacrt sporazuma mora da bude potpisan od strane svih učesnika do petka, poslednjeg dana 12-odnevne konferencije.

XS
SM
MD
LG