Linkovi

Del Ponte traži nastavak pritiska na Srbiju kako bi Mladića predala sudu u Hagu


Glavna Tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte rekla je raportirajući, poslednji put na toj funkciji, Savetu bezbednosti UN da Srbija ne saradjuje u potpunosti sa tužilaštvom i sudom u Hagu zato što nije uhapsila Ratka Mladića i preostale begunce.

"Podsetila sam Savet bezbednosti da je mandatom tribunala predvidjeno da se najodgovornijim za zločine u bivšoj Jugoslaviji sudi pred medjunarodnim sudom, a najodgovorniji su Karadžić i Mladić", kazala je Del Ponteova apelujući na Svetsku organizaciju – da uprkos izlaznoj strategiji kojom je kraj rada Haškog suda ograničen na 2010. godinu – njegova sudnica još ostane otvorena.

"Ovaj Tribunal ne bi trebalo da zatvori svoja vrata sve dok se pred njim ne bude sudilo Karadžiću, Mladiću i drugim optuženima. Na Savetu bezbednosti je da odluči da li će ovaj sud biti uspešan u sporovodjenju pravde ili ne", kazala je Del Ponteova.

Glavna tužiteljka je Savetu bezbednosti prenela da Srbija ne saradjuje u potpunosti sa tužilaštvom i sudom u Hagu zato što nije uhapsila Ratka Mladića i preostale begunce. Srbija je kaže tužiteljka - posvećena punoj saradnji, ali "na rečima, a ne na delu".

"Potrebno je da Savet bezbednosti i posebno EU nastave da uslovljajaju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije – hapšenjem i transferom Karadžića i Mladića, posebno Mladića, koji mora da bude u Hagu da bi se saradnja Beograda sa Hagom mogla okarakterisati potpunom".

Ako bude takvog političkog pritiska, sigurna sam, Karadžić i Mladić bi mogli da budu uhapšeni već narednih nedelja ili meseci, kazala je Del Ponteova.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Del Ponteova je kazala da je NATO propustio da ratne lidere bosanskih Srba uhapsi izmedju 1995. i 1997, ali da za transfer u Hag Ratka Mladića danas odgvornom smatra Srbiju. Nije mogla sa sigurnošću da kaže gde se trenutno nalazi Radovan Karadzić- Srbiji, Crnoj Gori ili BiH- ali sigurno negde u okolini.

Upitana da li smatra da će proces rešavanja statusa Kosova omesti nastojanja da se Mladić i Karadžić izvedu pred lice pravde del Ponteova je odgovorila:

"Predsednicki izbori u Srbiji u januaru i rešavanje statusa Kosova su dve moguće prepreke za nalaženje i hapšenje Ratka Mladića. Ja sam pokušala da ubedim Srbiju da preda Mladića pre ova dva dogadjaja, ali politika je uvek bila prepreka našim nastojanjima", kazala je Del Ponteova.

XS
SM
MD
LG