Linkovi

Slab odziv birača na predsjedničkim izborima u Republici Srpskoj


Rajko Kuzmanović, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata prema nepotpunim preliminiarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH pobijedio je na prijevremenim izborima za predsjednika Republike Srpske.

Kuzmanović je osvojio 97. 298 glasova, odnosno za njega je glasalo 44, 53 posto građana koji su se odazavli na izbore. Drugi po broju osvojenih glasova je kandidat SDS-a Ognjen Tadić, za koga je glasalo 33, 28 posto birača, dok jez a kandidata PDP-a Mladen Ivanić glasalo 35. 403 glasača što u procentima iznosi 16, 20 posto.

Treba napomenuti da je ze četrvtoplasiranog Mirka Blagojevića glasalo samo 2, 04 posto birača. Svi ovi podaci odnose se na 55, 4 posto obrađenih biračkih mjesta u BiH.

Gotovo dva sata prije nego je CIK BiH saopštio prve preliminarne rezultate prijevremenih predsjedničkih izbora lider SNSD-a Miloarad Dodik proglasio je pobjedu kandidata svoje stranke Rajka Kuzmanovića.

Podsjetimo, u utrku za sedmog po redu predsjednika RS ušlo je devet kandidata političkih partija i jedan nezavisni kandidat i to: Rajko Kuzmanović, kao kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijalističke partije , kandidat Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić, kandidat Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, a kandidat Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" je Mirko Blagojević.

Kandidat SD BiH je Slobodan Popović, kandidat Demokratske stranke invalida BiH Nedžad Delić, kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak" Anton Josipović, kandidat Narodne demokratske stranke Krsto Jandrić i kandidat Evropske ekološke stranke E5 Nikola Lazarević.Dragan Đokanović je nezavisni kandidat za predsjednika RS.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), za ove izbore bilo je registrovano 1.122.214 birača, od kojih je 1.071.963 da glasa na redovnim biračkim mjestima, 31.121 na biračkim mjestima za glasanje u odsustvu ili za lično glasanje i 19.157 putem pošte jer se nalaze u inostranstvu.

Ove izbore obilježio je izuzetno mali odaziv glasača. Prema podacima CIK-a BiH P na ovim izborima glasalo 396. 967. građana, odnosno da je odaziv na izbore iznosio 35, 98 posto.

A o razlozima tko malog odziva birača bilježimo i prve komentare.

Sociolog Ivan Šijaković, ocijenio je da je cijela kampanja „imala komemorativni karakter“. Uz to, dodaje Šijaković“građani su bili neprijatno iznenađeni dijelom ljudi koji su se kandidovali za ove izbore što je takođe utjecalo na relativno mali odaziv glasača“.

Bivši predsjednik RS Dragan Čavić smatra da je „bio očekivan ovako mali odaziv građana na izbore koji su ostali u sjeni političke krize koja je BiH potresla poslednjih mjeseci“. Istovremeno, dodao je Čavić, ovi izbori pokazali su „lagan pad rejtinga SNSD-a i uspon SDS-a i PDP-a“. Međutim zaključio je Čavić, tek će lokalni, izbori zakazni za narednu godinu, dati i sliku stvarnog odnosa političkih snaga u RS.

Dragan Močević, direktor agencije za istraživanje javnog mijenja „Pray comuicesion“ smatra da mali odaziv građana na izbor pokazuje da građni imaju veoma malo povjerenja u političare.“Građanima nije ponuđeno ništa novo što bi ih ponukalo na glasanje„, zaključio je Močević.

XS
SM
MD
LG