Linkovi

Američko ministarstvo pravde pokrenulo istragu o uništavanju video kaseta CIA-e


Američki Kongres ne gubi vreme za otpočinjanje sopstvenog ispitivanja odluke Centralne obaveštajne agencije da uništi trake sa snimcima saslušanja osumnjičenih terorista.

Predsednik senatskog Odbora za obaveštajnu delatnost, demokrata Džej Rokfeler iz Zapadn Virdžinije, kaže da će se Hajden pojaviti pred tim odborom.

»Direktor CIA-e Majkl Hajden će se pojaviti pred našim odborom u utorak i govoriti o saslušavanju i tehnikama koje su korišćene.»

Kao gost na programu Televizije CBS, Rokfeler nije krio da članovi odbora imaju mnogo pitanja o saslušavanju i uništenim video trakama.

«Da li su na tim trakama bile stvari koje oni nisu hteli da se vide, koje nisu u skladu sa onim što bi im sekretar za pravosuđe dozvolio?»

Rokfeler je nagovestio da će se pretres održati iza zatvorenih vrata, da bi se zakonodavcima omogućilo da zađu u oblasti koje se i dalje smatrahu državnom tajnom, a imaju veze sa određenim postupcima pri saslušavanju. Direktor Centralne obaveštajne agencije je obelodanio uništavanje video traka prošlog četvrtka, kada je dobio informaciju da su novinski mediji već otkrili da su te trake postojale. Snimci su načinjeni 2002. i na njima se videlo saslušavanje glavnih osumnjičenih terorista. Uništeni su 2005. i kritičari u Kongresu tvrde da je to isto što i uništavanje dokaza i ometanje pravosudnog postupka. Demokrata Džozef Bajden iz Delavera, predsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom i bivši predsednik Odbora za pravosuđe, kaže da preliminarno zajedničko istraživanje Sekretarijata za pravbosuđe i Centralne obaveštajne agencije, najavljeno u subotu, nije dovoljno. Bajden, koji je jedan od kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, dao je intervju televiziji ABC.

«Mislim da Hajden ne treba da bude sudija u tome da li je to što on oprašta uništenje snimaka zakonito. Izgleda da bi tu moglo da se radi o ometanju pravosudnog postupka, menjanju dokaza, uništavanju dokaza i mislim da je ovo slučaj koji uistinu traži specijalni savet.»

Hajden je prošlog četvrtka saopštio da su službenici CIA-e uništili snimke iz straha da bi oni, ako ikada dospeju u javnost, mogli da otkriju identitet ispitivača i dovedu im život u opasnost. Predsednik Buš je obaveštajnim službama odobrio korišćenje pojačanih tehnika saslušavanja osumnjičenih terorista posle napada 11. septembra, 2001. u Sjedinjenim Državama. Predsednikova administracija je odbila da kaže koji specifični metodi su dopušteni. Ali kritičari tvrde da su neki od tih metoda isto što i mučenje, uključujući i potapanje u vodu kojim se izaziva osećaj davljenja. Republikanski senator Džon Mekejn, kao gost Televizije «Foks», zatražio je da Bela kuća javno odbaci korišćenje grubih tehnika saslušavanja.

«Ovo u širem smislu ponovo šteti verodostojnosti i moralnom statusu Amerike u svetu. Širom sveta će se javiti sumnja i cinizam u pogledu načina na koji postupamo sa zatvorenicima i toga da li pribegavamo mučenju ili ne.»

Senator Mekejn, bivši ratni zarobljenik u vreme Vijetnamskog rata, jedan je od najotvorenijih članova Kongresa u pogledu postupanja sa zarobljenicima u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG