Linkovi

Analitičari: Naredna godina u američko-ruskim odnosima prilično teška


Zapadni lideri i institucije ocenili su da su nedavni parlamentarni izbori u Rusiji bili nepošteni i nedemokratski što bi moglo do dovede do pojačane zategnutosti u odnosima sa Rusijom. Mnogi analitičari smatraju da će naredna godina u američko-ruskim odnosima biti prilično teška.

Predsednik Džordž Buš je izjavio da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneo zabrinutosti povodom nepravilnosti u vezi sa pobedom tranke Jedinstvena Rusija na nedavnim parlamentarnim izborima. Evropske vlade i institucije bile su jedinstvene u osudi izbora u Rusiji.

Te kritike i optužbe o izbornoj prevari javljaju se u vreme kada su američko-ruski odnosi zategnuti, a nedavne izjave sa obe strane podsećaju na verbalne sukobe iz doba Hladnog rata. Zamenik državnog sekretara u administraciji predsednika Bila Klintona, Strob Talbot, izjavio je za ruski servis Glasa Amerike da je trend udaljavanja od demokratije u Rusiji primetan već duže vreme.

“Svakako, Rusija će odlučivati o svom kursu. Ja sam i dalje optimista i verujem da će ono što Rusija bude odabrala na duži rok pružiti više pravog izbora ruskom narodu kao i da će uključiti kontrolu u ravnotežu unutar vlade i da će dovesti do smanjenja političke I finansijke korupcije koja je sada tako očigledna,” kaže Talbot.

Profesor na vašingtonskom univerzitetu Džordžtaun, Andžela Stent, koja je do nedavno bila član Nacionalnog saveta za obaveštajnu delatnost, agencije američke vlade, ukazuje da se Rusija protivi mnogim spoljnopolitičkim inicijativama SAD.

“Postoji izvestan broj spoljnopolitičkih pitanja koja moramo da rešavamo sa Rusijom ove ili sledeće godina. Medju njima su Iran, Kosovo, sporazum o konvencionalnoim snagama u Evropi, sporazum o raketama srednjeg dometa i protivraketna odbrana. U svim tim pitanjima, Rusija se protivi onom što činimo. U suštini Rusija, bi želela da odloži rešavanje tih pitanja dok ne bude dovoljno jaka da može da utiče na to kako će ona biti rešena.”

Andžela Stent dodaje da bi SAD trebalo da se koncentrišu na svoje vitalne interese u sučeljavanju sa Rusijom.

“Moramo da rešavamo sporna pitanja sa Rusijom i da se pri tom fokusiramo na naše interese, nezavisno od toga kakve će biti unutrašnje posledice u Rusiji. Verovatno moramo da prihvatimo da se naša očekivanja u pogledu razvoja unutrašnjih prilika u Rusiji neće ispuniti. Možda nismo dovoljno shvatili ono što se tamo dešava.”

Strob Talbot smatra da bi Rusija trebalo da bude medju svetskim liderima u, kako kaže, uzbudljviom, ali i opasnom veku koji je pred nama.

“Zemlja koja ima moć i uticaj poput Rusije morala bi da bude medju svetskim lidertima,” kaže Talbot, ali pri tom ukazuje da bi Rusija bila još snažnija ukoliko bi oslobodila svoj ljudski potencijal.

“Suština je da Rusija ima ogroman ljudski potencijal kao i prirodne resurse. U stvari mislim da su ljudski resursi Rusije još važniji od njenih prirodnih resursa. Ali, da bi se ti resursi razvili u punoj meri potrebno je da pojedinci imaju više uticaja na način na koji se upravlja zemljom,” naglašava Talbot.

Stejt department je u više navrata isticao da Vašington želi da Rusija bude snažna zemlja koja će saradjivati sa SAD u suočavanju sa globalnim geopolitičkim problemima. Ipak, analitičari se uglavnom slažu da bi naredna godina mogla da bude prilično teška u odnosima SAD sa Rusijom. 2009. obe zemlje će imati nove lidere i administracije.

XS
SM
MD
LG