Linkovi

NATO-Rusija: Nekoliko ozbiljnih razmimoilaženja - jedno od ključnih bilo status Kosova


Ministri NATO su danas jasnim konsenzusom potvrdili - KFOR ostaje na Kosovu, jednako snažan i odlučan da zaustavi svaki pokušaj nasilja u izazovnim danima koji predstoje. Medjutim, nastavak sastanka, kojem se pridružila i Rusija, imao je , kako je posle saopšteno, nekoliko ozbiljnih razmimoilaženja- jedno od ključnih bilo je Kosovo.

Od ministara vanjskih poslova, okuplmjenih u NATO Savjetu, očekivalo se da potvrde odlučnost da KFOR zadrži sadašnji obim i ulogu na Kosovu, ako se naglašava, bez obzira na rezultat kosovoskog procesa, NATO i KFOR će ostati na terenu, potvrdjujući tako stav kako je stabilnost i bezbednost Kosova i regiona od nemerljive važnosti. Medjutim, kada se skup proširio i predstavnikom zvanične Moskve, ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejom Lavrovom i kada je tema bila kosovska budućnost, čuli su se za stolom tonovi koji su kasnije okarakaterisani kao ozbiljno neslaganje - portparol NATO, Džejms Apaturai:

"O Kosovu su stavovi naglašeno bili različiti. Članice NATO veruju da je došlo vreme da se krene dalje i da se ne može dozvoliti da ovo pitanje još uvek bude otvoreno u srcu Evrope". Zato je i očekivan odgovor na pitanje - da li NATO i Rusija znaju šta činiti ukoliko Priština jednostrano proglasi nezavisnost? "Da li postoji zajedničko vidjenje stvari iz NATO-ruskog ugla? Ne, trenutno ne postoji zajednički stav o tome na koji način treba da se nastavi kosovski proces. Na jednoj strani, tačnije, snažno mišljenje izmedju mnogih članica NATO, većine njih, je da je proces pokazao da više nema mesta za pokušaje da se Beograd i Priština dovedu do zajedničkih stovova o statusu. Zato nemaju smisla pokušaji da se organizuje naredni krug razgovora. Jasno, ruska pozicija je drugačija - bila je i ostala da se slažu sa svim onim o čemu se slože Beograd i Priština. Uz sve ovo, nema zajedničke NATO - ruske ideje o tome na koji način ići dalje".

Sa druge strane, minstar spoljih poslova Rusije , Sergrj Lavrov je izjavio kako se status Kosova može reštiti samo u Savetu bezbednosti, te za njega svako priznavanje samoproglašene nezavisnosti znači poigravanje sa medjunarodnim pravom i može dovesti do nesagledivih poledica. Tako upitan kako bi Moskva reagovala na jednostranu objavu nezavisnosti, ministar Lavrov kaže da bi odgovor Rusije bio utemeljen na medjunarodnom pravu, uz nadu da će i ostali slično učiniti.

"Pozivam sve one koji kažu da nema drugog izlaza osim nezavisnosti Kosova, da time ne blokiraju pregovore, vec da stranama prepuste da nadu rešenje i ohrabre ih u tom pravcu, a ne da blokiraju proces ".

Današnjem skupu u sedištu NATO prethodila je radna večera NATO- evropskih šefova diplomatija, koji, uz odluku o KFOR-u, nisu uspeli da utvrde zajednički stav prema onome što nosi završnica kosovskog procesa. Trebaće još razgovora, poručeno je nakon sastanka o tome, poručeno je nakon sastanka. Evropljani, sa svoje strane, užurbano rade na različitim scenarijima- jedan predvidja da će Priština, umesto jednostrane nezavisnosti , najaviti nešto kao nezavisnost koja će doći kao rezultat koordinacije sa medjunarodnom zajednicom.

Analizira se i postojeća rezolucija 1244, koja, po jednima, ostavlja prostor za proglašenje nezavisnog Kosova, dok neke evropske diplomate podsećaju na recept kakav je primenjen u slučaju Crne Gore - to bi, praktično, značilo da bi Unija "primila na znanje" kosovsku nezavisnost, dok bi države, svaka za sebe odlučile da li da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Očekuje se da će o ovome biti više reči u ponedeljak, na redovnom okupljanju evropskih ministara, a potom i u petak, za kada je zakazan redovan decembarski samit šefova država ili vlada Evropske unije.

XS
SM
MD
LG