Linkovi

Shefer: Odlučno ćemo delovati protiv bilo koga ko bude pribegao nasilju


Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO razgovaraju danas u Briselu o nizu pitanja, uključujući ulogu alijanse na Kosovu i u Avganistanu, kao i prijem novih članova.

Otvarajući sastanak, generalni sekretar NATOa, Jap de Hop Shefer, podvukao je privrženost alijanse očuvanju mira na Kosovu posle 10. decembra, kada bi Ujedinjene nacije trebalo da razmatraju definitivni status te secesionistički raspoložene srpske pokrajine.

”Neprekidna prvrženost NATO bezbednosti i stabilnosti tog regiona i dalje je od vrhunskog značaja i mi ćemo odlučno delovati protiv bilo koga ko bude pribegao nasilju. Bez obzira na ishod statusnog procesa Kosovo će ostati i mora da ostane mesto na kome se kosovskim Albancima, Srbima i drugima mora omogućiti da žive zajedno, u miru, oslobođeni straha i zastrašivanja. Mi smo odlučni da u tome odigramo svoju ulogu,“ rekao je Jap de Hop Shefer.

Ministri inostranih poslova imaju gust dnevni red sastanka u Briselu. Pored uloge alijanse na Kosovu, razgovaraće se o nastojanjima na učvršćivanju mira u Avganistanu i proširivanju članstva. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, koja nije članica NATO, takođe bi trebalo da diskutuju o novom izveštaju američkih obaveštajnih službi da je Iran još 2003. godine suspendovao svoj program za razvoj nuklearnog naoružanja, u čije postojanje veruju zapadne države. Prema agencijskim izveštajima, članovi NATO su se sinoć za večerom dogovorili da ne menjaju politiku alijanse prema Iranu. Ali Lavrov je rekao da Rusije nije videla nikakve dokaze da je Teheran ikada imao program za razvoj nuklearnog oružja.

Očekuje se da će ministri NATOa razgovarati i o drugim temama, o kojima - kako je Shefer rekao - nemaju uvek podjednaka gledišta. Najvažnije od tih tema su Kosovo, sporazum o kontroli naoružanja u Evropi, u kome je Rusija nedavno suspendovala svoje članstvo, kao i američki plan za izgradnju antiraketnog odbrambenog štita u Evropi.

XS
SM
MD
LG