Linkovi

Za mnoge mlade ljude stići do Holivuda je skoro nemoguće


Holivud očarava ljude širom sveta, a oni koji rade u filmskoj industriji kažu da je to mesto gde je sve moguće. Ipak, za mnoge mlade ljude koji žive u siromašnim četvrtima Amerike, a žele da se bave filmom, stići do Holivuda je skoro nemoguće. Zbog toga je osnovan program za mlade koji bi to hteli u južnom Bronksu, najsiromašnijoj četvrti države Njujork.

Ovaj film se zove «Poslednji poklon», a režirao ga je 17-o godišnji Brajan Neris. On j student Filmske škole Geto, u kojoj se obučavaju budući filmski radnici.

«Čak i kad sam bio mali, znao sam sve stare filmove,» kaže Neris.

On je oduvek želeo da se bavi filmom, ali nije znao odakle da počne. A onda je preko interneta naišao na program pod nazivom Filmska škola Geto. Škola prima samo 19 studenata koji uče snimanje, montažu i režiju. Nude se i pojedinačni časovi sa profesorom, radionice za pisanje poslovne biografije, filmske analize i seminari, na kojima studenti mogu da se upoznaju s vrhunskim filmskim stvaraocima. Ali ukoliko studenti propuste samo jedan ispitni rok, automatski se isključuju iz programa.

«Tražimo dosta od njih. Postavljamo im vrlo teške zadatke i konstantno ih podsećamo da se računa samo ono što su napravili i da nije dovoljno da se igraju sa kamerama. Moraju da prave filmove, da ih produciraju i da stažiraju», objašnjava Stoš Mintek direktor Filmske škole Geto.

Studentkinja Alma Osoiro ima 15 godina, želi da postane scenarista i kaže da joj je ova škola pružila samopouzdanje.

«Bila sam uplašena pre nego što sam se upisala u ovu školu, jer sam znala da nemam dovoljno iskustva,» kaže Osoiro.

«Oni imaju neograničeni talenat, ali njihov glas ne može da dopre do medija u sredini iz koje dolaze», objašnjava Mintek.

Holivud, naravno, ima i zamke. Časopisi na naslovnim stranicama stiču renome na plastičnim operacijama, alkoholu i drogi. Da li osoblje škole ikada razmišlja o tome da program upoznaje decu sa površnim načinom života?

«Bilo bi krajnje neodgovorno sa naše strane da im pokažemo samo sjajnu stranu ovog posla, a da ih onda pustimo u filmsku industriju da ih rastrgnu», kaže Minter.

Upravo zbog toga, studenti uče i kako da drže viljušku i da sagovornika gledaju u oči, ali na njima je da odluče kako će da iskoriste svoje znanje.

«Ne interesuje me novac, slava i glamur. Bitno mi je samo da ostavim svoju priču iza sebe», kaže Neris.

Filmska škola Geto se oslanja na milion dolara koje dobija od grada Njujorka, donacije raznih korporacija, a u program ulažu i holivudske filmske zvezde. Predstavnici škole trenutno sa američkim Sekretarijatom za obrazovanje razrađuju mogućnost osnivanja državne srednje filmske škole.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG