Linkovi

Džordž Buš zatražio od Kim Džong Ila da u potpunosti razotkrije nuklearni program


Predsednik Buš je poslao lično pismo severnokorejskom lideru Kimu Džongu Ilu pozivajući ga da pošteno razotkrije severnokorejski nuklearni program. Dopisnik Glasa Amerike iz Pekinga, Danijel Šarf, kaže da su slanju tog pisma prethodili znaci da Severna Koreja možda neće ispoštovati dogovor da do kraja godine izvesti o svom nuklearnom programu.

Zvanična severnokorejska novinsk agencija KCNA prva je izvestila o Bušovom pismu upućenom Kimu Džongu Ili. Bela kuća je kasnije potvrdila da je pismo predao pomoćnik američkog državnog sekretara, Kristofer Hil, koji je ranije ove nedelje bio u Severnoj Koreji kako bi učestvovao u jednoj inspekciji, u nuklearnom kompleksu Jongbjon. Po dolasku u Peking, radi razgovora sa kineskim funkcionerima, Hil je potvrdio novinarima da je predsednikovo pismo predao severnokorejskom ministru inostranih poslova i da je u tom pismu Buš pozvao Severnu Koreju da nastavi sa procesom denuklearizacije i ispuni obavezu da do kraja godine u potpunosti razotkrije svoj nuklearni program.

”Pismo se odnosi na to šta radimo u šestostranom procesu, na potrebu da se taj zadatak završi, a naročito na nastavak druge faze, koja obuhvata kompletnu i tačnu deklaraciju.“

Hil nije izneo dodatne pojedinosti o predsednikovom pismu i umesto toga uputio novinare na Belu kuću, gde je predstavnica Dejna Perino izjavila da je predsednik u pismu pozvao Pjongjang da u potpunosti razotkrije sve o svom nuklearnom programu. Hil je dodao kako je pisma na tu temu predao i predstavnicima ostale četiri strane u šestostranim razgovorima - Južne Koreje, Rusije, Kine i Japana.

”Osetili smo da se nalazimo u ključnom trenutku i da bi bilo važno obratiti se svim stranama pa je to ono što je predsednik i uradio.“

Do retkog pisma američkog predsednika povučenom severnokorejskom lideru Kimu Džongu Ili došlo je u trenutku kada je izgledalo da su šestostrani razgovori naišli na nesuglasice oko toga šta je Severna Koreja spremna da saopšti i onoga šta Vašington očekuje da vidi. Jedan od ključnih problema predstavljaju davnašnje optužbe Vašingtona da Severna Koreja, pored javno priznatog programa za proizvodnju plutonijuma, ima i tajni program za obogaćivanje uranijuma.

Taj spor je, kako izgleda, odložio očekivani decembarski susret pregovarača šest država. Hil je izjavio da do sledećeg susreta verovatno neće doći pre početka nove godine. Uprkos tome, on je izrazio optimizam da bi Severna Koreja ipak mogla da ispoštuje rok za otkrivanje svog nuklearnog programa. Južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova je danas pozvalo na fleksibilnost ako Severna Koreja ne bude do 31. decembra podnela taj izveštaj. Februara ove godine, Pjongjang je pristao da se odrekne svog nuklearnog programa u zamenu za isporuke preko potrebnog tečnog goriva i hrane, kao i diplomatske olakšice.

XS
SM
MD
LG