Linkovi

Poslanici crnogorske Skupštine završili raspravu zakona o moru


Poslanici crnogorske Skupštine završili su danas raspravu o Predlogu zakona o moru, kojom je dominirala ocjena predstavnika dijela opozicije da vlast rješenjima iz tog dokumenta poklanja dio teritorije Hrvatskoj.

Srpska lista neće podržati predloženi zakon jer njeni poslanici smatraju da je Ministarstvo pomorstava i saobraćaja odlučilo da prije pregovora preda Hrvatskoj Rt Oštra – Prevlaka. „Crna Gora gubi svaku pregovačku poziciju, jer nije precizirala sudbinu ovog područja, čime se odrekla svoje terotrije“, tvrde u SL.

U toj koaliciji smatraju da se predloženim zakonom, ne samo smanjuje terotorija države, već da tim dokumentom nije dobro definisana ekonomska zona, od koje će najviše koristiti imati zemlje koje su bolje opremljene i imaju bolju infrtastrukturu, odnosno Italija i Hrvatska.

Najlošiji dio Zakona tiče se zone epikontinetalnog pojasa između Crne Gore i Hrvatske, kojim su obuhvaćeni morsko dno i podmorje. Predlogom nije propisan način njegovog korišćenja, dok su Hrvati u svom zakonu to uradili, kažu u SL.

Socijalistička narodna partija navodi da predstavnici vlasti odbijaju da saopšte da li su vode Bokokotorsog zaliva unutrašnje ili teritorionalne.

Oni su objasnili da je „velika“ razlika između pojmova unutrašnjih i teritorijalnih voda, navodeći da nad unutrašnjim država ima suverenitet, dok to nije slučaj sa teritorijalnim.

Ministar pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija Andrija Lompar kazao je da se problem oko Prevlake može riješiti primjenom Konvencije o pravu mora ili odlukom nadležnog suda.
„Niko ne daje teritoriju Crne Gore, već samo primjenjujemo ono što piše u privremenom sporazumu s Hrvatskom. Teza da se nešto poklanja je netačna, jer to ovim zakonom ne radimo niti možemo uraditi“, zaključio je on.

XS
SM
MD
LG