Linkovi

Lavrov: Neophodan nastavak pregovora o budućem statusu Kosova


Delegacija Beograda predstavila je tokom pregovora uz posredovanje "trojke" Kontakt-grupe niz predloga koji potvrđuju neophodnost nastavka direktnih pregovora, ali pregovore Beograda i Prištine blokira nekoliko zapadnih zemalja, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Beograd je predstavio "čitavu seriju konkretnih i kompromisnih predloga, koji, po našem ubeđenju, ne samo otvaraju put ozbiljnom razovoru o budućem statusu koji bi zadovoljavao i Beograd i Prištinu, nego i potvrđuju neophodnost nastavka direktnih pregovora", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je rekao da sada "treba dobiti kretanje u susret iz Prištine", ali, "na žalost, mogućnost takvog kretanja u susret u suštini blokiraju naši zapadni partneri, koji neumorno ponavljaju da je nezavisnost Kosova neizbežna", prenela je agencija Itar-Taš.

Lavrov je, istovremeno, visoko ocenio rad "trojke" na "kosovskom pitanju".

"U ovoj etapi, rezultate rada 'trojke' u organizaciji direktnih pregovra Beograda i Prištine ocenjujemo kao pozitivne", rekao je ruski ministar.

Lavrov je naveo da do 10. decembra treba da bude predstavljen izveštaj "trojke", a da Savet bezbednosti UN planira da sednicu na kojoj bi bio razmotren izveštaj održi 19. decembra.

"Pre svega, mi treba taj izveštaj da dobijemo i da odredimo svoje konkretne pozicije", rekao je Lavrov, dodavši da će se sve akcije Rusije "zasnivati na čvrstom terenu međunarodnog prava, uključujući Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244".

Što se tiče postupanja drugih država u odnosu "na ovaj ili onaj razvoj događaja oko Kosova", ruski ministar je rekao da ne može da uzima odgovornost i pogađa kakve će biti njihove pozicije.

Berlin: Priznanje Kosova kao političko rešenje iz Rezolucije 1244

Zapadnoevropske članice Saveta bezbednosti UN i SAD nameravaju da brzo priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i taj korak protumače kao političko rešenje o kojem se govori u Rezoluciji 1244 UN, piše danas uticajni konzervativni dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" - FAC.

List navodi, ne pozivajući se ni na kakve izvore, da će to biti pozicija "većine članca UN uključujući i nekoliko članica Saveta bezbednosti".

"Time će generalnom sekretaru UN biti prepušteno da se pozabavi promenjenim stanjem na Kosovu i da pozove zemlje EU da preuzmu vodeću ulogu u novom definisanju medjunarodnog prisustva na Kosovu. Rezolucija 1244 ostaje time važeća i dostiže svoj poslednji stadijum. Jer, ona se poziva na političko rešenje, ali ne odredjuje kako ono treba da bude postignuto", navodi FAC.

Nemački dnevnik dalje navodi da "kada se jednom ustanovi da je rešenje postignuto, u svakom slučaju na snagu stupa prelazna faza u trajanju od 120 dana predvidjena planom Martija Ahtisarija, tokom koje će uprava UN na Kosovu sva ovlasćenja preneti na kosovsku vladu i misiju EU na Kosovu".

List navodi i da zapad želi da se ovo rešenje primeni tek posle predsedničkih izbora u Srbiji na kojima će se kao najizgledniji kandidati naći, kako piše FAC, "umereni ali i kada je reč o mogućnosti da progura svoje stavove slabi Boris Tadić i radikalni populista Tomislav Nikolić".

"Ukoliko bi do proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja od strane najvažnijih zapadnih država došlo uoči drugog kruga predsedničkih izbora, Tadić koji slovi kao zapadno orijentisan, jedva da bi imao šanse da bude ponovo izabran", ukazuje FAC.

Da bi se sprečio dolazak Nikolića na mesto predsednika "Zapad mora da budućeg kosovskog premijera Hašima Tačija podstakne da sa već najavljenim proglašenjem nezavinosti sačeka dok ne prodju izbori u Srbiji, glasi jedna od procena", piše "Frankfurter algemajne".

U Beogradu traju polemike šta posle proglašenja nezavisnosti Kosova

Pred sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o Kosovu, u Srbiji traju polemike o tome šta će se desiti posle proglašenja nezavisnosti te pokrajine.

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izrazio je uverenje da će 19. decembra na sednici Saveta bezbednosti UN biti pokrenuta rasprava o Kosovu, ali da ne zna šta će biti njen ishod. Generalni sekretar UN je izjavio da je trenutna situacija na Kosovu neodrživa, a mi smo predani ideji da se pronađe rešene koje će obezbediti stabilnost čitavog regiona, rekao je ambasador Manter.

Povodom priprema za proglašavanja nezavisnosti Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova sačinilo je svoj akcioni plan delovanja, a ministar Dragan Jočić tim povodom je izjavio da je zadatak MUP-a da ne dozvoli nikakve nerede, niti terorističke ispade na teritoriji Srbije. Mnoge reakcije u javnosti izazvala je izjava savetnik premijera Aleksandra Simića da će Srbija braniti Kosovo svim sredstvima koje ima na raspolaganju i da je rat pravno sredstvo kada ne postoje druga.

Ovakvu izjavu premijerovog savetnika, Demokratska stranka ocenila je kao neodgovornu i opasnu, jer svetu šalje poruku da je u Srbiji na snazi ratnohušakča politika u trenutku kada se Srbija nametnula u pregovaračkom procesu kao faktor mira i stabilnosti. I član Predsedništva G17 plus Željko Ivanji ocenio je da Simićeva izjava nije dobra i naglasio da će Srbija samo diplomatskim putem, a ne ratom, uspeti da nametne najoptimalnije rešenje za Kosovo. A Liberalno demokratska partija pozvala je predsednika Srbije i ministre iz redova Demokratske stranke da zatraže smenu savetnika premijera Aleksandra Simića i saopšte javnosti državni plan povodom završetka pregovora o Kosovu.

Stjepan Mesić: Najvažnije da Beograd ne primeni silu zbog Kosova

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Briselu da je za rešavanje statusa Kosova najvažnije da "zvanični predstavnici Srbije uvek tvrde da, kakvo god se rešenje donese, oni neće primeniti silu".

"A to je važno za nastavak razgovora", rekao je Mesić posle sastanka s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Solana je rekao da se uverio u spremnost hrvatskog predsednika da sarađuje "u stabilizaciji regiona, sa ciljem da se sve zemlje tog područja približe Evropskoj uniji".

Mesić, koji se sastao i s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, ocenio je da će "status Kosova uskoro rešiti uz međunarodnu pomoć, tako da arhitektura našeg prostora bude završena". Hrvatski predstavnik je dodao da će "uz podršku međunarodne zajednice biti rešeno i pitanje funkcionisanja Bosne i Hercegovine".

XS
SM
MD
LG