Linkovi

Ljubitelji devete umetnosti okupili su se prošlog vikenda u Zagrebu


Ljubitelji devete umetnosti okupili su se prošlog vikenda u prestonici Hrvatske, gde je održan jubilarni 10. međunarodni festival stripa «Crtani romani šou 2007». Bila je to odlična prilika za upoznavanje sa tvorcima njihovih omiljenih priča, kupovinu kolekcionarskih primeraka ili otkrivanje tajni koje dovode do nastanka bestseler stripa.

Ovogodišnji međunarodni festival stripa «Crtani romani šou», održan u prostorijaa Studentskog centra u Zagrebu, objedinio je, pored 10. godišnjice održavanja, još dva velika jubileja - izdavanje 500. broja Zagora u Italiji i 40 godina izlaženja Zagora u Hrvatskoj, što se doduše navršava tek sledeće 2008. godine. Samim tim glavna zvezda ovogodišnjeg festivala bio je Zagor, junak italijanske serije stripova, izdavačke kuće «Serđo Boneli Editore», koja je još davne 1960. stvorila legendu o Gospodaru izmišljene šume Darkvud, belcu koji se u prvoj polovini 19. veka bori za prava indijanaca, ali pre svega za pravdu i pomaže onima koji su u nevolji. Duh sa sekirom, kako indijanci nazivaju Zagora, ima status kultnog stripa ne samo u Hrvatskoj, već i ostalim bivšim jugoslovenskim republikama, baš kao i njegov nerazdvojni prijatelj, trapavi Meksikanac – Čiko. Lik Zagora kreirali su tada mladi scenarista Gvido Nolita, što je pseudonim Serđa Bonelija, i njegov prijatelj, tada perspektivni crtač Galijeno Feri. Sada 78-godišnji Feri bio je jedan od počasnih gostiju festivala u Zagrebu. On i danas crta 15 do 20 strana Zagora svakog meseca i sve naslovnice stripova popularnog junaka.

«Mi smo umetnici, ali smo ujedno i glumci. Pratimo scenario da bi napravili crtež, ali i dajemo likovima njihove izraze osećanja. Tako smo u boljoj poziciji da scenario prenesemo na crtež. I ako mene pitate, to je najbolji način da se napravi dobar strip. To je ključ Zagorove privlačnosti», kaže Galijeno Feri.

Sudeći po odzivu Zagorovih obožavalaca, Duh sa sekirom nastavlja da privlači veliku pažnju u Hrvatskoj, ali i ostalim državama bivše Jugoslavije, gde je Zagor do početka 1990-ih izlazio u izdanju novosadskog «Dnevnika». Na festivalu u Zagrebu, bio je i sadašnji scenarista i urednik svih Zagorovih izdanja Moreno Buratini, koji kaže da inspiraciju za priče nalazi u svakodnevnim događajima.

«Na primer, dok u novinama čitam kako je vatra uništila šume u Kaliforniji zapitam se šta bi Zagor uradio da zaštiti Darkvud od požara. Morao bih da smislim ko je podmetnuo požar, da osmislim priču, uključim nekoliko novih likova, koji bi imali motiv za tako nešto. Tako nastaje jedna epizoda stripa», kaže Buratini.

Zagorovi obožavaoci imali su tokom prošlog vikenda priliku da razgovaraju sa mnogim scenaristima i crtačima njihovog omiljenog stripa i pitaju ih sve što ih zanima u vezi kreativnog procesa kojim se bave. Među gostima festivala u Zagrebu bili su i Marko Verni, Mauro Laurenti, Đani Sedioli i Đoevito Nućio, koji je ulepšao dan, ili bolje reći godinu, mladom obožavaocu Zagora – Lovreu Jelaški.

«Izvukli su me na tomboli i moj omiljeni crtač Đoevito je uradio ovaj crtež za mene. Uramiću ga i staviti na zid iznad kreveta. A da, potpisao mi se i na kapu».
Malo stariji od Lovrea je još jedan veliki fan Zagora, Alen Gvozdenović

«Počeo sam da čitam Zagora sa sedam godina, zbog njega sam i naučio da čitam. Čak i danas čitam ga sa istim entuzijazmom, opušta me i pruža mi odmor od stvarnog života».

Na izložbi radova o Zagoru mogao se videti jedan od prvih Ferijevih crteža iz 1965, kao i mnogi drugi iz nekoliko neobjavljenih epizoda, a među posetiocima manifestacije našli su se i Zagorovi fanovi iz susedne Italije.

«Obožavam Zagora, pratim ga već godinama, a zbog njega sam i došao u Hrvatsku prvi put u životu», kaže Đankarlo Oraci, dok Alberto Kolombo dodaje:

«Za mene Zagor predstavlja istinsku strast. Njegove avanture vode vas izvan granica stvarnosti, jedna od epizoda se čak i zove tako. Volimo ga, jer je heroj bez mane, uvek na pravoj strani i uvek pobednik, što nije baš stalno slučaj u stvarnom životu».

Neki retki primerci sa izložbe prodati su na aukciji kolekcionarima koji su se verovatno želeli da poseduju mali deo Zagorovog sveta. Pored toga održana je i radionica, za one koji su od majstora stripa želeli da «pokupe» po koji trik, i možda jednog dana i sami počnu da crtaju priče svog omiljenog junaka – Zagora Teneja.


XS
SM
MD
LG