Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Iran tek treba da predstavi sve svoje nuklearne aktivnosti


Američki predsednik Džordž Buš danas je rekao da Iran mora da "iznese na videlo" sve o svojim nukelarnim aktivnostima ili će se suočiti sa izolacijom u medjunarodnoj zajednici. Izveštaj američke obaveštajne službe iznenadio je u ponedeljak saveznike, ali i protivnike SAD ocenom da je Iran prekinuo program za proizvodnju nuklearnog oružja još 2003. godine.

Po dolasku u Omahu, u američkoj saveznoj državi Nebraska, Buš je insistirao na tome da Iran nije potpuno prikazao svoje nuklearne aktivnosti i da i dalje prkosi zahtevima da prekine proces obogaćivanja uranijuma.

"Iz najnovije obaveštajne procene jasno proističe da iranske vlasti moraju još toga da objasne u vezi sa svojim nuklearnim namerama i ranijim akcijama, posebno o prikrivanju programa za nuklearno oružje koji je razvijan u jesen 2003. godine, a koji iranski režim tek treba da prizna", rekao je Buš.

Bela kuća saopštila je danas da će SAD nastaviti da institiraju na uvodjenju trećeg kruga sankcija UN Iranu. Buš je rekao da se Britanija, Francuska, Nemačka i Rusija slažu da iranski nuklearni program i dalje predstavlja problem.

"Pred Irancima je strateški izbor, oni mogu da medjunarodnoj zajednici u potpunosti predstave svoje nuklearne aktivnosti i prihvate ponudu za supsenziju programa obogaćivanja, da sednu za sto i pregovaraju, ili da nastave putem izolacije koja nije u najboljem interesu iranskog naroda", rekao je Buš.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je danas da izveštaj američke obaveštajne službe, koji je u suprotnosti sa optužbama Bušove administracije da Iran pokušava da proizvede nuklearno oružje, predstavlja "pobedu" za Teheran.

XS
SM
MD
LG