Linkovi

Džordž Buš: Iran je bio, jeste i biće opasan ako ima znanje da napravi nuklearno oružje


Američki predsednik Džordž Buš danas je rekao da Iran i dalje predstavlja opasnost za svet i pored izveštaja američkih obaveštajnih službi da je ta zemlja obustavila program atomskog naoružanja pre četiri godine.

Buš je obećao da će nastaviti pritisak na Teheran i da su "sve opcije" na stolu kada je Iran u pitanju, ali da SAD žele da nesuglasice sa Iranom oko njegovog nuklearnog naoružanja rešava diplomatskim putem.

"Iran je bio, jeste i biće opasan ako ima znanje da napravi nuklearno oružje", rekao je Buš na konferenciji za novinare.

Bušova izjava dolazi dan pošto su američke obaveštajne službe objavile procenu da je Iran obustavio program nuklearnog oružja 2003. godine što protivreči tvrdnjama njegove administracije da Teheran radi na razvoju nuklearne bombe.

Procena zajednice američkih obaveštajnih službi je bila iznenadjenje posle godina vrlo oštrih optužbi iz Vašingtona da Iran u tajnosti razvija program nuklearnog naoružanja. Samo prošlog meseca Buš je upozorio da bi Iran naoružan nuklearnim oružjem mogao da dovede do trećeg svetskog rata.

Analitičari ocenjuju da bi taj izveštaj mogao da podrije napore SAD da ubedi ostale svetske sile da pristanu na treći paket sankcija Iranu zbog prkošenja zahtevima da obustavi program obogaćivanja uranijuma. Buš je obećao da će nastaviti napore da okupi medjunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Teheran oko njegovog nuklearnog
programa.

"Najbolja diplomatija - efikasna diplomatija - jeste ona u kojoj su sve opcije na stolu", rekao je Buš u odgovoru na pitanje da li je vojna akcija i dalje ostavljena kao mogućnost.

SAD i druge zapadne sile optužuju Iran da razvija nuklearni program u cilju pravljenja nuklearnog oružja, dok Teheran to negira tvrdeći da taj program ima mirnodopske ciljeve.

XS
SM
MD
LG