Linkovi

Sarajevo: BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji sa Evropskom unijom


Evropski komesar za proširenje Oli Ren i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić parafirali su danas u Sarajevu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ren je izrazio zadovoljstvo što je BiH parafirala sporazum sa EU i naglasio da su sve zemlje članice EU bile saglasne sa tim. Dodao je da je sporazum sa EU važan jer će gradjanima BiH doneti direktnu korist.

"Poboljšaće se uslovi a trgovinu, ekonomski uslovi, poboljšaće se saradnja BiH sa članicama EU u segmentima kao što je borba protiv organizovanog kriminala", rekao je Ren i podsetio da današnji sporazum predstavlja "jednu kap ka statusu kandidata".

Ren je kazao da današnji sporazum doprinosi uspostavljanju stabilnog okruženja pogodnog za strane investitore. Evropski komesar čestitao je političkim vodjama "što su delovali u pravcu nomalizacije političkih odnosa i u pravom evropskom duhu", kao i visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku "na značajnom doprinosu i naporima da dodje do ovako značajnih dešavanja u BiH".

"Na ovaj način političke vodje u BiH su pokazale da nisu bili u pravu oni koji su predvidjali političku krizu", ocenio je Ren i dodao da će zvaničnici u BiH od sada sami kontrolisati svoju sudbinu, ali u okvirima EU.

"Sada se treba pripremiti na dalje izazove koji će stajati pred vama na evropskom putu. Ovo je veliki evropski dan za BiH. Naše prisustvo ovde i zajednički rad, jesu konkretan dokaz da želimo da budete u Evropi", zaključio je Ren.

On je izrazio nadu da će parafiranje sporazuma zvaničnici u BiH doživeti kao ohrabrenje da nastave da rade na reformama i priključenju u EU. Špirić je posle ceremonije parafiranja sporazuma rekao da je BiH čekala dugo na ovaj trenutak i istakao da je opredeljenje BiH da bude deo EU.

"Naša zemlja će od danas izvršavati konkretne zadatke koje su ispunjavale pre BiH druge zemlje koje su danas članice EU", rekao je Špirić i istakao da će BiH moći da prebrodi sve poteškoće, ako se bude iskreno koncentrisala na poštovanje sporazuma.

Poručio je takodje da se "uspeh može postići samo kompromisom, dijalogom i uzajamnim poštovanjem". Prema rečima Špirića, tek kada sve zemlje koje geografski pripadaju Evropi budu ujedinjene, "onda će EU izvršiti svoju plemenitu istorijsku misiju".

Fizičko širenje Evrope zapravo je širenje demokratije, stabilnosti i mira, a BiH može primerima pokazati da je deo tog sveta, dodao je. Špirić je ukazao i da je BiH svesna svih teškoća i obaveza koje je očekuju i dodao da je BiH današnjim činom pružena mogućnost da "umesto neizvesnosti počne da seje nadu u bolju budućnost".

Stranke u RS podeljene oko parafiranja Sporazuma BIH-EU

Predsednik Srpske demokratske stranke Republike Srpske Mladen Bosić izjavio je danas da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom predstavlja veliki dan za BiH. Bosić je ocenio da je Evropska komisija dala zeleno svetlo za parafiranje Sporazuma "svesna da samo na taj način može da umanji očiglednu krizu u BiH i regionu", preneli su banjalučki elektronsk mediji.

"Parafiranje sporazuma jeste više simbolički gest, jer nema svoju praktičnu, stvarnu vrednost i verovatno će više služiti za političku eksploataciju, a potpisivanje Sporazuma će biti bitnije",
dodao je on.

Predsednik Socijalističke partije RS Petar Djokić smatra da su RS i BiH dokazale svoju opredeljenost za evropske integracije, dodajući da bi Brisel trebalo BiH da tretira kao ostale zemlje, a ne da "nameće dodatne zahteve". Prema njegovom mišljenju, parafiranje Sporazuma doprineće stabilizaciji prilika u BiH, kao i jačanju poverenja gradjana u aktuelne vlasti.

Predsednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica izjavio je da je parafiranje Sporauzma "farsa i paradoksalna situaciju, sramna za EU". On je istakao da nisu domaći političari, poput Milorada Dodika, Mladena Ivanića, Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića, zaslužni za to što je BiH danas parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, već da se radi o "dogovoru Rena i Lajčaka".

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pozdravili su i Srpski pokret nevladinih organizacija (Spona) i Demokratski pokret Srpske, koji je od vladajućih struktura u RS zatražio odgovor na pitanje pod kojim uslovima su prihvatili sve što je od njih tražila medjunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG