Linkovi

Posmatrači i opozicija tvrde da izbori u Rusiji nisu bili pošteni


Posmatrači iz Saveta Evrope i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju saopštili su da jučerašnji izbori u Rusiji nisu bili pošteni i da nisu ispunili demokratske standarde.

Evropski posmatrači na izborima izjavili su, na konferenciji za novinare u Moskvi, da su jučerašnji parlamenrani izbori sprovedeni u atmosferi koja je ozbiljno ograničila političku utakmicu. Predsednik parlamentarne skupštine OEBS-a Joran Lenmarker ukazao je predsednik Vladimir Putin vodio kampanju u ime vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

«Povezivanje države i političkih partija je zloupotreba vlasti i jasno kršenje medjunarodnih obaveza i standarda. Mediji su takodje pokazali veliku pristrasnost u prilog predsedniku u vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji».

Medjutim, predsednik Putin kaže da rezultati izbora govore sami za sebe.

Ruski lider izjavio je da je legitimitet parlamenta ojačan. On je ukazao da je 90 odsto glasova na nedeljnim izborima dato partijama koje su u prethodnom sazivu parlamenta imale 70 odsto mandata. Šef delegacije parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luk Van Den Brande priznao je da su glasači imali slobodu da glasaju za koga hoće, ali je dodao da su na izborima prekršena Pravila dobre prakse Saveta Evrope.

«Postoji veoma važan princip da javna funkcija, pre svega funkcija predsednika, mora da bude u neutralnoj poziciji u odnosu na učešće partija na izborima, medijskoj pokrivenosti i finansiranju partija».

Takodje, iako nije bio kandidat, ime predsednika Putina bilo je prvo na izbornoj listi Jedinstvene Rusije. On je takodje često govorio na izbornim skupovima koje su prenosili mediji, za koje evropski posmatrači kažu da su bili pod skoro potpunom državnom kontrolom. Posmatrači su takodje zabeležili izveštaje o zlostavljanju i hapšenjima članova opozicije, oduzimanju izbornog materijala, pretnjama glasačima i potencijalnoj zloupotrebi glasova birača koji su glasali u odsustvu.

Glavna posmatračka grupa OEBS-a, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava odbila je da posmatra izbore i saopštila da ruske vlasti nisu izdale vize njenim posmatračima u odredjenom vremenskom roku, što je učinilo nemogućim da se procene glavne predizborne aktivnosti na svrsishodan način. Posmatrači iz susednih zemalja, iz Zajednice nezavisnih država i kineski posmatrači iz Šangajske organizacije za saradnju zaključili su da su izbori u Rusiji bili slobodni i pošteni.

XS
SM
MD
LG