Linkovi

U Rusiji zatvorena birališta za novi saziv donjeg doma ruskog parlamenta, Državne Dume


Centralna izborna komisija saopštila je da očekuje izlasnost od oko 60 odsto, za oko deset do 12 odstro više nego na prethodnim izborima, kao i da od međunarodnih posmatrača za sada nije dobila nikakve primedbe. Opozicioni lideri, danas su, međutim, izjavili da je bilo niz kršenja izbornih pravila, pre svega slučajeva glasanja više puta na različitim biračkim mestima.

Za 450 poslaničkh mesta borilo se 11 partija, a smatra se da je glavni favorit partija predsednika Vladimira Putina - Jedinstvena Rusija. Šanse za uzalak u Dumu ima i Komunistička partija Rusija, dok je sudbina ostalih neizvesna zbog visokog cenzusa za ulazak u parlament, od sedam odsto glasova. Putin, koji je nosilac izborne liste vladajuće Jedinstvene Rusije glasao je sa suprugom Ljudmilom, pozivajući građane da izađu na birališta i glasaju za one partije čijim programima najviše veruju. Njegovu izjavu novinarima emitovale su preko celog dana sve državne televizije, dok su u daljim izveštajima, bez citata, samo nabrajale ostale partijske lidere, koji su izašli na glasanje.

Izbore prati oko 300 stranih posmatrača, iz različitih međunarodnih organizacija i država, što je trostruko manje nego na prethodnim izborima. Izbore su odbili da prate posmatrači iz Biroa za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, zbog spora sa ruskim vlastima oko izdavanja viza i malog broja pozvanih posmatrača, svega 70 iz te organizacije.

Posmatrači ZND: Bez ozbiljnih kršenja izbornih pravila

Posmatračka misija Zajednice nezavisnih država nije našla nepravilnosti, koje bi mogle ozbiljno da utiču na rezultate današnjih izbora za državnu Dumu, izjavio je šef te misije Nauriz Ajdarov. Ajdarov je Itar-Tasu rekao da su posmatrači uočili visoki odziv birača, što, po njegovim rečima svedoči o visokoj građanskoj svesti ruskog biračkog tela.

"Mi računamo da su izbori prošli u mirnj atmoferi, uz uvažavanje izbornog procesa, i nisu primećena nikakva ozbiljna kršenja. A ako ih je i bilo, nisu bila masovna", rekao je Ajdarov.

Članovi posmatračke misije parlamentarne skupštine OEBS-a danas su najavili da će posebnu pažnju posvetiti proučavanju sistema, po kojem se može uzeti "odjavni listić" sa svog biračkog mesta i glasati na drugom. Ti "odjavni listići" bili su u centru pažnje kritika i opozicionih partija i nevladinih organizacija, kao moguće sredstvo zajmanipulacije i krađu glasova.

"Mnogi su, uključujući i nevladine organizacije, izrazili bojazan u vezi sa sistemom "odjavnih listića" za glasanje, i na njih ćemo obratiti posebnu pažnju", izjavio je član delegacije OEBS-a Spenser Oliver.

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Joran Lenmarker rekao je Interfaksu, tokom obilaska jednog od biračkih mesta u Moskvi da "još nikada nije video toliki broj pripadnika specijalnih snaga na jednom biračkom mestu".

Izbore su odbili da prate posmatrači iz Biroa za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, zbog spora sa ruskim vlastima oko izdavanja viza i malog broja pozvanih posmatrača - svega 70 iz te organizacije.

XS
SM
MD
LG