Linkovi

Muzej Smitsonian pozajmljuje ime novoj liniji kućnog nameštaja


Stolice, lavaboi, lusteri i kamini koji se prodaju kao nova Smitsonian kolecija će biti modelirani po uzoru na istorijske predmete u devetnaest muzeja koji pripadaju muzeju. Nova makretinška inicijativa signalizuje ono što kritičari vide kao zabrinjavajuću komercijalizaciju Smitsoniaa.

Pre samo nekoliko nedelja, Američki institut za petrolej je otkazao planove za pet miliona dolara donacije pošto je, ovaj najveći muzejski kompleks na svetu - bio pogodjen kritkom da dopušta lobiju velike naftne industrije da sponzoriše novi Okeanski hol u Američkom prirodnjačkom muzeju. Početkom jeseni, jedan TV producent koji je želeo da snimi američki avion koji je bacio prvu atomsku bombu na Japan, tokom Drugog svetskog rata, odbijen je zbog toga što je Smitsonian institucija potpisala ugovor kojim se ekskluzivno pravo na fotografisanje daje jednoj kablovskoj TV mreži.

Mada nije vladina agencija, neprofitna Smitsonian institucija prima 70 posto finansija od federalne vlade. Funkcioneri te institucije navode da su im potrebna komercijalna sredstva kako bi se oslobodili deficita u vrednost od milijardu dolara u budžetu za održavanje objekata, od kojih mnogi potiču još iz devetnaestog veka. Pa šta onda učiniti, pitaju kritičari? Lansirati hranu za kućne ljubimce pod nazivom Nacionalni zoološki vrt? I dok kvazi vladine agencije dobijaju sve više korporacijskog novca, kako onda Kongres kojem takodje trebaju sredstva može da se odupre donacijama sa strane u cilju pružanja pomoći pravosnažnom federalnim agencijama? Kako vam zvuči Slatkiš Sekretarijata za energetiku? Čujte, danas su ljudi naviknuti da čuju reklame u radio programima. Kratki spot za tonik za kosu, u programu Glasa Amerike ne zvuči kao loša ideja zar ne?

XS
SM
MD
LG