Linkovi

Sunitski poslanici napustili Parlament zbog kućnog pritvora Adnana al-Dulaimija


Politički proces u Iraku ponovo je zapao u probleme kada je glavni sunitski blok napustio zasedanje Parlamenta u znak protesta zbog tretmana njihovog lidera. Glavni sunitski blok u iračkom Parlamentu napustio je današnju sednicu u znak protesta zbog, kako su to poslanici nazvali, kućnog pritvora njihovog lidera Adnana al-Dulaimija. Njegove pristalice tvrde da im je Dulaimi rekao da je zatvoren u svojoj kući. Iračke snage bezbednosti u petak su uhapsile nekoliko desetina ljudi, među kojima i Dulaimijevog sina, pošto su dva automobila puna eksploziva pronađena blizu Dulaimijeve kancelarije u Bagdadu.

Portparol iračke Vlade za bezbednosni plan Bagdada, Kasam Ata, kaže da su snage bezbednosti privele 36 telohranitelja i Dulaimijevog sina, i da je istraga u toku.

Poslanici Iračkog fronta za saglasnost rekli su da će se u Parlament vratiti tek kada i Dulaimiju bude dozvoljeno da se vrati, u čemu ga snage bezbednosti trenutno sprečavaju. Međutim, portparol Vlade Iraka Ali al-Dabah odbacuje te optužbe.

On kaže da Dulaimi nije u kućnom pritvoru i da su snage bezbednosti tamo da bi ga zaštitile. Portparol vlade dodao je da je Dulaimi dobar poslanik, ali je naglasio da bi bilo kakav eventualni proces protiv njega bio vođen po odredbama ustava.

Dulaimi je inače veliki kritičar šiitskog premijera Nurija al-Malikija, a njegova partija Irački front za saglasnost ima 44 poslanika u Parlamentu, koji broji 275 članova. SAD vrše pritisak na šiitsku Vladu da ostvari napredak u postizanju političkog pomirenja, i administracija predsednika Buša više puta je izrazila frustriranost zbog dosadašnjeg nedostatka progresa.

U međuvremenu, prema informacijama iračke policije, najmanje 12 ljudi ubijeno je u napadu ekstremista, za koje se sumnja da pripadaju al-Kaidi, na jedno selo severno od Bagdada. Vlasti tvrde da je među žrtvama napada na selo Dvela, u nemirnoj pokrajini Dijala, bilo žena i dece, da su ekstremisti spalili nekoliko kuća i ranili najmanje deset osoba. Napad se podudario sa objavljivanjem novog izveštaja iračke Vlade, u kome se kaže da je broj civila stradalih u novembru 2007. pao na najniži mesečni nivo još od početka 2006.

XS
SM
MD
LG