Linkovi

Uspostavljanje novog Globalnog sistema za praćenje ekoloških promena


Na ovonedeljnom ministarskom sastanku u Kejptaunu razmatra se uspostavljanje novog Globalnog sistema za praćenje ekoloških promena koji bi mogao da sačuva živote u katastrofama poput nedavnog ciklona u južnom Bangladešu.

Grupa za observaciju planete zemlje, skraćeno GEO, održava ovenedelje sastanak u Kejptaunu o nastojanjima širom sveta za osnivanje Globalnog sistema za praćenje ekoloških promena ili GEOSS. Taj sistem obuhvatio bi sve postojeće globalne sisteme kako bi se obezbedili gotovo trenutni podaci o promenama na kopnu, u okeanima, u atmosferi i biosferi na zemlji preko jednog-jedinog internet portala. Taj, u osnovi satelitski sitem, bi trebalo da bude uspostavljen u roku od deset godina i potencijalno bi uštedeo milijarde dolara i spasao hiljade života pospešenjem spremnosti uoči prirodnih katastrofa.

Grupa GEO, koja obuhvata 71 zemlju, Evropsku komisiju i još 46 organizacija, uključujući Evropsku svemirsku agenciju ESA – kaže da je, od kako je pre dve godine osnovana, razvila sto različitih sistema i programa za praćenje i razmenu podataka o klimatskim promenama na zemlji. Direktor te grupe, Žos Aćaće, kaže da je cilj tog programa povezivanje svih okeanskih plutača, meteoroloških stanica, satelita i drugih instrumenata raštrkanih po svetu u jedinstven osmatrački sistem.

«Pokušavamo da se što je više moguće oslonimo na postojeće resurse, postojeće sisteme i povežemo ih u jedinstven interoperativni sistem. Zato razvijamo pravila, standarde i sporazume kako bi smo učinili te sisteme interoperativnim. Ne razvijamo novu tehnologiju za implementaciju GEOSS-a.»

Aćaće dodaje da je već razvijen jedan novi sistem od kojeg će imati koristi siromassne zemlje. Taj sistem koristi četiri postojeća satelita za prenos podataka u stotine malih kompjutera u zemaljama u razvoju u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

«Evropska komisija i druge organizacije su distribuirali te prijemne stanice u zemljama u razvoju u Africi, dok su Kinezi distribuirali prijemne stanice u mnogim zemljama u Aziji , a Sjedinjene Države u Južnoj Americi. Sve to funkcioniše neverovatno dobro.»

Korist se već oseća. U Centralnoj Americi, Regionalni sistem za osmatranje i praćenje, poznat po španskoj skraćenici SERVIR, koristi podatke koje su prikupili sateliti pomažući regionalnim meteorološkim službama i centrima u hvatanju u koštac sa katastrofama i praćenju zagadjenja vazduha, crvenih plima i požara. Daniel Irvin iz SERVIR-a izjavio je za Glas Amerike da su oni takodje razvili jedinstveni sistem za praćenje požara:

«Taj sistem šalje i-mejlom satelitski snimak sa porukom: imate požar na toj i toj lokaciji lokaciji.»

Ovaj sistem takodje ima za cilj da pomogne zdravstvenim funkcionerima da spreče epidemije i prate ekološku štetu koju nanosi čovek. Žos Aćaće kaže da u regiji Sahel, koja se prostire od severnog dela Altanskog Okeana do Roga Afrike, modeliranje vremenskih prilika pomaže Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da ispravno planira programe za vakcinaciju protiv meningitisa.

«Koristimo ekološke podatke da predvidimo naredno izbijanje meningitisa kako bi se kampanja vakcinacije fokusirala na te oblasti i predvidjamo kišnu sezonu koja obično najavljuje kraj epidemije. Potom dajemo upustva timovima Svetske zdravstvene organizacije da prekinu vakcinaciju u toj oblasti i počnu da se kreću ka oblastima u kojima je njihova pomoć potrebnija.»

Ista grupa saopštava da je već znatno smanjen broj žrtava u katastrofama i dodaje da bi sistem GEOSS segnuo još dalje na tom planu.

XS
SM
MD
LG