Linkovi

Opozicija u Rusiji sumnja u pravednost kampanje za parlamentarne izbore


Građani Rusije spremaju se da u nedelju izađu na birališta kako bi izabrali nove članove parlamenta. Pristalice opozicije sumnjaju u otvorenost predizborne kampanje.

Prema TV spotu, Rusija pod predsednikom Putinom doživljava procvat na političkom, ekonomskom, kulturnom, naučnom i sportskom planu. U njemu se kaže da je u budućnosti čekaju ugled i velike pobede ako se glasači opredele za Putinovu stranku Ujedinjena Rusija.

Njegve pristalice kažu da im je pobeda potrebna kako bi sprovele takozvani Putinov plan. Ali ankete pokazuju da većina Rusa ne zna kakav je to plan, a stranka Ujedinjena Rusija ga ne objašnjava.

Putinovi protivnici kažu da je njegov plan da ostane na vlasti. Boris Nemcov je kandidat stranke Ujedinjene snage desnice.

To vodi ka zloupotrebi vlasti, kaže Nemcov. Vodi ka bezakonju, birokratiji. Vodi ka nekontrolisanoj korupciji. Tokom njegove vlasti Rusija se u suzbijanju korupcije našla na 142. mestu, zajedno sa Zimbabveom, Sjera Leoneom i Nigerom. Zamislite to! Zašto onda da ga podržavamo?

Putinovo ime je na listi Ujedinjene Rusije iako on nije kandidat. Članovi te stranke kažu da Putin zaslužuje pohvale zbog unapređenja ruske privrede.

Kritičari izvraćaju da se to dogodilo zahvaljujući naglom porastu cena energenata, koje Rusija izvozi, i da će ekonomija trpeti ako cene padnu. Inflacija je već problem.

Opozicione stranke se žale na teškoće u iznošenju svojih poruka jer im je onemogućen pristup državnoj televiziji. Aktivisti optužuju vladu i za zaplenu štampanog kampanjskog materijala.

Jedan od lidera opozicije, bivši svetski prvak u šahu, Gari Kasparov, nedavno je uhapšen sa još nekim aktivistima i osuđen na pet dana zatvora zbog učešća u ilegalnim demonstracijama u Moskvi. Ccentralna izborna komisija zabranila je njegovoj opozicionoj koaliciji Druga Rusija da učestvuje u izborima.

U međuvremenu, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, koja posmatra izbore u 56 zemalja članica, odustala je od posmatranja u Rusiji, zbog toga što njeni posmatrači nisu dobili ruske vize na vreme.

Putin je izjavio da je američki Državni sekretarijat uticao na odluku OEBSa, i optužio Sjedinjene Države za pokušaj potkopavanja kredibilnosti izbora.

Bez obzira da li će ovi izbori biti smatrani za legitimne ili ne, posmatrači kažu da Putinova stranka Ujedinjena Rusija uživa ogromnu prednost u kampanji pa praktično niko od njih ne sumnja da će stranka osvojiti znatnu većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG