Linkovi

Oli Ren: Spor Turske i Kipra ugrožava misiju Evropske unije na Kosovu


Spor Turske i Kipra mogao bi da ugrozi evropske bezbednosne snage na Kosovu jer onemogućava bolju saradnju misija EU i NATO u Prištini, rekao je danas komesar za proširenje EU Oli Ren.

Evropska unija se priprema za preuzimanje od Ujedinjenih nacija kontrole nad policijskim snagama na Kosovu, ali i traži jačanje saradnje svoje misije, koja ima 1.600 pripadnika, i 16.000 NATO mirovnjaka koji u stacionirani u južnoj srpskoj pokrajini. Turska, članica NATO, međutim, blokirala je te planove u znak protesta zbog veta Kipra na uspostavljanje snažnijih odbrambenih veza Ankare i Brisela.

Oli Ren je, ocenivši da je u pitanju evropski problem koji šteti EU, njenim građanima, a potencijalno evropskim vojnicima i policajcima, zatražio da se to pitanje konačno reši. Evropski komesar je u Helsinkiju poručio predstavnicima Turske i Republike Kipar da prenesu svojim prestonicama njegov stav.

Turska želi da Brisel ubedi Kipar, članicu EU, da povuče svoj veto na nastojanje Ankare da postane pridružena članica Evropske odbramdbene agencije. Ankara takođe želi da bude više konsultovana o bezbednosnim pitanjima EU, tvrdeći da već učestvuje u misijama koje vodi EU, uključujući predviđenu misiju na Kosovu. Približavanje Turske Evropskoj uniji otežano je podelom Kipra koji je podeljen nakon turske invazije 1974. godine na severni deo ostrva.

XS
SM
MD
LG