Linkovi

"Trojka" Kontakt grupe izrazila žaljenje što nije postignut dogovor


"Trojka" Kontakt grupe izrazila je žaljenje što dve strane nisu mogle da postagnu sporazum o budućem statusu Kosova, ali je pozvala i Beograd i Prištinu da nastave razgovore.

"Nažalost, strane nisu bile u mogućnosti da postignu sporazum o budućem statusu Kosova. U svakom slučaju, strane su imale koristi od ovog perioda intenzivnog dijaloga", navodi se u saopštenju "trojke", koje je na konferenciji za novinare u Beču pročitao evropski predstavnik Volfgang Išinger.

Kako se navodi, to je bila prilika za dve strane da izgrade poverenje i identifikuju zajednički interes, posebno njihovu želju da bolju budućnost potraže u evropskoj perspektivi.

"Trojka" je na sastancima ponovila važnost održavanja mira, izbegavanja podsticanja na nasilje i ugrožavanja bezbednosti u regionu, navodi se u tekstu i dodaje da su strane odmah prihvatile ove principe i jasno izrazile želju da izbegu nasilje.

Posvećenost miru mora da se nastavi i pošto trojka završi svoj rad 10. decembra, istakla je "trojka" i pozvala Beograd i Prištinu da zadrži komunikaciju bez predrasuda o svojim stavovima o statusu. Na Beogradu i Prištini je da i dalje budu posvećeni miru i dijalogu o pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju.

Ruski predstavnik u "trojci" Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je uverenje da je "trojka" vodila proces najbolje što je mogla. On je podvukao da je Rusija bila i ostaje posvećena kompromisnom rešenju.

Američki predsetavnik Frenk Vizner upozorio je da je sada mir u regionu "doveden u pitanje". Kao predstavnik "trojke", a ne države koje predstavlja, Vizner nije želeo da spekuliše o odluci SAD u slučaju proglašenja nezavisnosti. Vizner je rekao da kosovsko pitanje teško pitanje, ali da mora biti rešeno i da je "trojka" uradila sve što je mogla.

Evropski predstavnik u "trojci" Išinger ponovio je da je status kvo neodrživ i da treba hitno pronaći rešenje. Podsećajući na neformalne zajedničke večere delegacije Beograda i Prištine u Badenu, Išinger je rekao da se nada da bi taj nivo komunkikacije mogao da se održi i posle 10. decembra.

Predstavnci "trojke" Kontakt grupe rekli su da rade na izveštaju koji će predstaviti generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i najavili su da će 3. decembra posetiti Beograd i Prištinu.


Predstavnici Srbije: Nije postignuto rešenje

Predstavnici Srbije izjavili su danas u Badenu da delegacije Srbije i Kosova nisu postigle rešenje, ali da to ne znači kraj mogućnosti da se pregovori o statusu srpske pokrajine nastave. Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova, rekli su novinarima predstavnici Beograda, posle završnog sastanka sa delegacijom Prištine i "trojkom" Kontakt grupe u hotelu "Dvorac Vajkersdorf", u Badenu kod Beča.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je podvukao da će Srbija svaki jednostrani akt proglasti nevažećim, da je Srbija medjunarodno priznata suverena demokratska država i da ni na koji način neće pristati da se dovede u pitanje njen status.

"Srbija je medjunarodno priznata suverena demokratska država i ni na koji način neće pristati da se aktima jednostranog proglašenja, iza kojeg bi mogle stati pojedine zemlje, taj njen status dovede u pitanje i da tako bude izuzetak u svetu. Svaki takav akt biće proglašen nevažećim", rekao je Koštunica.

Ponovio je da pitanje Kosova treba da se reši u Savetu bezbednosti UN, gde je i počeo proces njegovog rešavanja, kao i da posle 10. decembra sledi nova rasprava u Savetu bezbednosti.

"Razgovori o statusu Kosova su vodjeni u okviru rezolucije UN 1244, ona je pravno valjana, i ostaje na snazi dok se ne donese nova rezolucija. Ceo proces je počeo u Savetu bezbednosti i mora se završiti u Savetu bezbednosti", ukazao je srpski premijer.

Koštunica je sadašnju situaciju ocenio kao "veoma ozbiljnu" i izrazio spremnost Beograda za nastavak pregovora i posle 10. decembra, kada medjunarodna "trojka" treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu.

Predsednik Srbije Boris Tadić je upozorio da jednostrano rešenje može da dovede do destabilizacije Srbije i regiona i da će, u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnsoti, odgovor Srbije biti više nego jasan.

"Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova jer smatra da takvo rešenje ne samo da destabilizuje Srbiju i da je protivno je medjunarodnom pravu i osnovnim principima medjunarodne zajednice, već i zato što je disfunkcionalno i uvodi nestabilnost i domino efekat, ne samo na Balkanu već i drugim regionima i Evropi", rekao je Tadić.

Kako je rekao, Srbija je legitimna, demokratska, medjunarodno priznata država koja će preduzeti sva zakonska sredstva u skladu sa medjunarodnim pravom.

"Ne želimo nasilje i nećemo ga primenjivati i želimo da na pravni način branimo naše interesa. Poništićemo svaki akt o nezavisnost i primeniti sva pravna i diplomatska sredstva u odbrani svojih legitimnih državnih intreresa", poručio je Tadić.

"Očekujem da će svi medjunarodni poslenici uzeti u obzir stav Srbije i u tom smislu imamo neke potvrde. Srbija ne želi rat i nasilje", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je, takodje, izrazio nadu da institucije kosovskih Albanaca neće preduzimati jednostrane akte.

"Jasno smo izrazili želju da nastavimo dijalog i da intezivno radimo na uspostavljanju kompromisnog rešenja koje obezbedjuje mir, razvoj i evropsku budućnost svim stanovnicima Kosova, kao i čitavom regionu", poručio je srpski predsednik.

Priština: Ispcrpljen proces

Međutim, Albanci nisu tužni zbog neuspeha pregovora jer je njegov kraj blizu, a time je, prema njihovom mišljenu, bliža i nezavisnost Kosova.

"Vrlo brzo ćemo se konsultovati sa svim partnerima Kosova. Mi smatramo da je ovaj proces u potpunosti iscrpljen i da ne postoje dodatne prilike koje bi mogli iskoristiti u okviru ove ili neke slične inicijative. Ne možemo reći datum proglašenja nezavisnosti, ali to će se dogoditi vrlo brzo", rekao je premijer Kosova Fatmir Sejdiju.

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je u Badenu da su današnjim danom okončani pregovori Beograda i Prištine. "Sledeće poteze povlačićemo uz konsultacije s Vašingtonom i Briselom", rekao je Tači.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je novinarima da su trodnevni razgovori bili dodatna mogućnost za doradu plana Martija Ahtisarija.

"Nažalost, nema dogovora i uspostavićemo saradnju s međunarodnom zajednicom. Rekli smo i dokazali da je nezavisnost početak i kraj vizije statusa Kosova. Želja nam je da izgradimo demokratsku državu za sve svoje građane", rekao je Sejdiu.

On je naveo da su želje kosovskih Albanaca ulazak u EU i NATO i dobra saradnja sa svim susedima, posebno sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG