Linkovi

Hoće li Sjedinjene Američke Države graditi magnetne vozove?


Kina već ima ”lebdeći voz,“ Nemačka uskoro počinje da ga gradi, ali jedna od najvećih tehnoloških sila u svetu, Sjedinjene Države, još se premišljaju. Zbog decenijama dugog oslanjanja na sopstvene automobile, dobre puteve i jeftino gorivo, Amerikanci danas retko putuju železnicom.

Još jedan razlog tome su velike razdaljine u Americi, koje je daleko lakše i brže prelaziti u udobnom avionu. Ali nagli porast cna benzina i teškoće u organizovanju gustog aviosaobraćaja mogli bi da donesu promene u narednih desetak godina. Tome se svakako nada američka firma Dženeral atomiks, koja na svom poligonu u Kaliforniji, testira jedino vozilo u Sjedinjenim Državama sa magnetnom levitacijom - skraćeno ”maglev“.

Na koloseku dužine 120 metara stručnjaci te kompanije isprobavaju platformu od oko pet metara, opremljenu linearnim sinhronim elektromotorom sa stalnim magnetima, koja je do sada bez teškoća ponela teret od deset tona i dostigla brzinu od 10 metara u sekundi. Linearni motori su motori čiji stator je, takoreći ”razmotan“ u liniju. Takvi motori koriste se i kod električnih vozova sa točkovima, a zbog mogućnosti velikog ubrzanja američka mornarica koristi ih na svojim nosačima aviona za lansiranje letelica. Firma Dženeral atomiks planira da u narednih nekoliko godina završi testove sa platformom i izgradi demonstracioni sistem koji bi potencijalnim kupcima prikazao prednosti putovanja lebdećim vozovima. Za sada, Amerikanci će nastaviti da se najčešće voze sopstvenim kolima.

XS
SM
MD
LG