Linkovi

Predsednik Pervez Mušaraf povukao se sa položaja komandanta vojske


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf se povukao sa položaja komandanta armije i na svečanosti u Ravalpindiju predao dužnost svom izabraniku, generalu Ašfaku Kajaniju.

Članovi pakistanske privremene vlade su se pridružili novinarima i vojnom osoblju na svečanom oproštaju na malom stadionu u Ravalpindiju. Na prvoj takvoj predaji nadležnosti u istoriji zemlje, koju j prenosila televizija, Pervez Mušaraf je ceremonijalnu komandnu palicu načelnika Generalštaba predao svom nasledniku. Njih dvojica su se potom vojnički pozdravili.

General Mušaraf, u uniformi prekrivenoj ordenjem, rekao je da mu je žao što odlazi iz armije posle 46 godina služenja, ali je naglasio da ima poptpuno poverenje u novog komandanta, generala Ašfaka Kajanija.

On je rekao da poznaje generala Kajanija 20 godina, dodavši da je on služio pod njegovom komandom i da se uverio da je izuzetan vojnik. General Kajani preuzima komandu nad više od 500 hiljada vojnika u regularnom sastavu, kao i jedinica zaduženih za obezbeđenje nuklearnog arsenala zemlje.

Analitičari kažu da će 55-ogodišnji bivši šef pakistanske Obaveštajne agencije verovatno nastaviti da sarađuje sa Sjedinjenim Državama u kontraterorističkim operacijama u regionu. Mušaraf je rekao da je pakistanska vojska raspeta u brojnim sukobima, ali je naglasio da je uveren da će vojska prevagnuti.

Mušaraf je rekao da je vojska izložena velikom pritisku zbog sukoba na pakistanskim plemenskim teritorijama i delu Kašmira koji je pod pakistanskom kontrolom, sadašnjeg bunta u Baludžistanu i opasnosti od terorističkih organizacija koje su prodrle u neke delove zemlje. Mušaraf je današnjim povlačenjem sa vojnog položaja ispunio obećanje da će predati vojnu komandu čim Vrhovni sud potvrdi njegov izbor na predsednički položaj. Vrhovni sud je to učinio prošle nedelje.

Lideri opozicije su pozdravili Mušarafovu odluku da skine uniformu, koju je on povremeno nazivao svojom «drugom kožom», ali naglašavaju da predsednik mora da uradi više u pogledu obnove demokratije u zemlji. Mušaraf je ostavkom prekinuo veze sa svojom najmoćnijom bazom u vojsci, ali na osnovu zakona o vanrednom stanju i dalje uživa ogromna ovlašćenja. Kritičari kažu da bi ta ovlašćenja mogla da mu pomognu da utiče na nacionalne izbore u januaru i ojača svoju partiju, uprkos padu sopstvene popularnosti i povratku dvoje bivših premijera koji mu se protive.

Pervez Mušaraf sutra treba da položi predsedničku zakletvu i započne drugi petogodišnji mandat. Takođe je predviđeno da održi govor preko nacionalne televizije u kojem bi – kako nagoveštavaju zvaničnici – mogao da saopšti i datum ukidanja vanrednog stanja u zemlji.

XS
SM
MD
LG