Linkovi

Robert Gejts apeluje da se znatno proširi «meka» moć SAD


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je apelovao za znatno proširenje budžeta vladinih agencija koje promovišu američke interese putem diplomatije, pomoći inostranstvu, informacija i drugih aspekata, kako se izrazio, «meke» moći.

Sekretar Gejts je ukazao da su američkoj vladi potrebne «nove institucije za 21. vek – uz način razmišljanja primeren 21. veku.» On je okupljenima na državnom univerzitetu u Kanzasu rekao da su nedavni konflikti u Iraku i Avganistanu dokazali da vojna moć, sama za sebe, ne može da odnese pobedu nad izazovima našeg veka. Gejts je dodao da to znači «nameniti znatne resurse» drugim sektorima američke vlade.

«Postoji potreba za dramatičnim povećanjem troškova na planu civilnih instrumenata nacionalne bezbednosti – diplomatije, strateških komunikacija, pomoći inostranstvu, preduzimanja gradjanske akcije, kao i ekonomske rekonstrukcije i razvoja. Moramo da fokusiramo našu energiju i van okvira oružja i čelika vojnih snaga, van domena naših hrabrih vojnika, mornara, marinaca i vazduhoplovaca. Moramo da fokusiramo energiju i na druge elemente nacionalne moći koji će biti od ključne važnosti u predstojećim godinama.»

Gejts je rekao da to znači više novca za Stejt department i Američku agenciju za medjunarodni razvoj, čiji budžeti su trenutno neznatni u odnosu na vojni budžet. Sekretar Gejts je ukazao da bi američkoj vladi takodje bile potrebne nove organizacije za širenje i koordinaciju sposobnosti za dostavu pomoći na planu uprave, vladavine zakona, unutrašnjeg izmirenja i osnovnih usluga, kao i obaveštavanja sveta o američkoj politici i njenim ciljevima. On je sugerisao potrebu za novim Zakonom o nacionalnoj bezbednosti kojim bi se osavremenio zakon donet 1947. godine kojim je uspostavljena tekuća vladina struktura u oblasti spoljne politike, kako bi se bolje reagovalo na konflikte u budućnosti.

«Ti konflikti bi bili fundamentalno političke prirode i zahtevali bi primenu svih elemenata nacionalne moći. Uspeh bi bio manje pitanje nametanja volje, a više funkcija uobličavanja ponašanja – prijatelja, neprijatelja i što je najvažnije onih izmedju.»

Sekretar Gejts je takodje rekao da bi, mada će američka vojna moć nastaviti da bude važna u promociji američkih interesa, najvažnija američka uloga mogla da bude da se zemljama partnerima omogući «da se brane i upravljaju sami sobom». Gejts je istakao da su umeća potrebna za to sada misija čitave američke vojske. Američki sekretar za odbranu je ukazao da bi efikasnija američka civilna i vojna nastojanja za izgradnju demokratskih društava širom sveta takodje ubuduće «učinila manje verovatnom potrebu za vojnom silom» u brojnim potencijalnim konfliktnim zonama.

XS
SM
MD
LG