Linkovi

Srbija insistira da pregovori o Kosovu epilog dobiju pred Savetom bezbednosti


Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u Badenu da krajnji epilog pregovora o statusu Kosova može da bude samo tamo gde su razgovori i počeli - u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ovaj proces se ne završava danas u Badenu, ni 10. decembra, već u Savetu bezbednosti, gde je i započeo. Pravi epilog ovih razgovora može da bude samo tamo gde su razgovori i započeli, u Savetu bezbednosti", rekao je Koštunica novinarima posle sastanka delegacije Beograda sa trojkom Kontakt grupe.

Koštunica je podsetio da je pet rezolucija propalo u Savetu bezbednosti UN i da Beograd mora da čeka na novu rezoluciju.

"Proglašenje nezavisnosti je ništavno i nevažeće za Srbiju i sve što bude usledilo takvim će se i smatrati", rekao je on, dodavši, ipak, da o tome ne treba da se govori unapred.

Povodom priprema srpskih vlasti za eventualno proglašenje nezavisnosti pokrajine, Koštunica je rekao da su "uticajne zemlje koje govore o priznavanju nezavisnosti Kosova svojim stavom naterale vlasti u Srbiji da se pripreme za takvu mogućnost".

Koštunica je rekao i da veruje da su argumenti na strani Srbije i da Priština traži rešenje za status izvan medjunarodnog prava.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je prethodno da je srpska strana na današnjem sastanku proširila svoj predlog suštinske autonomije za Kosovo, navodeći modele Južnog Tirola, Baskije i Katalonije, pored pomenutih Hongkonga i Olandskih ostrva.

Po njegovim rečima zanimljiva je bila diskusija o pravnim tumačenjima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a razgovaralo se i o "alternativnim scenarijima, ako se ne dodje do kompromisa na kraju ovog ili nekog drugog procesa".

Beograd je, prema rečima šefa srpske diplomatije, ukazao na opasnosti unilateralnih koji bi mogli da izazovu "fundamentalnu destabilizaciju Zapadnog Balkana".

Jeremićje rekao da Beograd nije naišao na razumevanje prištinske strane i da se nada da će Trojka i Priština ozbiljno razmisliti.

Srpski ministar za Kosovo i Metohiju nije želeo da govori o merama koje će Srbija preduzeti u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je rekao da će "svakako biti reakcija".

Portparol prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni izjavio je danas da Kosovo nije spremno na nastavak poregovaračkog proecesa posle 10. decembra, ali da će Priština do 10. decembra nastaviti da bude otvorena za razgovore sa medjunarodnim faktorima.

Hiseni očekuje da će izveštaj, koji bi trebalo da bude dostavljen generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, "jasno identifikovati konstruktivnost kosovske delegacije u ovim dodatnim pregovorima".

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači ocenio da je veoma teško da se postigne kompromis o Kosovu i odbacio mogućnost nastavka pregovora posle 10. decembra.

"Proces se završava 10. decembra. Posle toga ćemo o daljim koracima odlučiti sa Briselom i SAD", rekao je novinarima Tači, posle zajedničkog sastanka Beograda i Prištine u Badenu.

Upitan o evenutalnom izbijanju sukoba u slučaju proglašenja nezavisnosti, Tači je rekao da neće više biti rata.

"Prošla su vremena rata, ubijanja i patnje. Mi garantujemo mir i stabilnost za sve gradjane. To je naša obaveza", podvukao je on.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je novinarima da će uskoro, uz konsultacije i u koordinaciji sa medjunarodnom zajednicom, biti doneta odluka o nezavisnosti Kosova i da će parlament Kosova "imati poslednju reč". Sejdiju je ocenio da Kosovo "neće biti talac onih koji žele da negiraju njegovo pravo na budućnost".

"Srbija želi da negira želju dva miliona ljudi da sami upravljaju svojom zemljom", kazao je Sejdiu.

Pregovori se održavaju uz posredovanje predstavnika EU, SAD i Rusije Volfganga Išingera, Frenka Viznera i Aleksandra Bocan-Harčenka koji 10. decembra treba da podnesu izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

XS
SM
MD
LG