Linkovi

Putin optužuje SAD da manipulišu OEBS-om


Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države da manipulišu Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi da bi diskreditovale predstojeće ruske parlamentarne izbore.

Odgovarajući na pitanje jedne omladinske grupe iz Sankt Peterburga, predsednik Putin optužio je Sjedinjene Države da utiču na Organizaciju za bezbednost i saradnju u Evropi, OEBS, da ne pošalje posmatrače za nadgledanje ruskih parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedelju.

Lider Kremlja rekao je da informacije kojima raspolažu ruske vlasti nagoveštavaju da američki državni sekretarijat preporučuje OEBS-u da ne posmatra glasanje u nedelju, što prema njegovim rečima predstavlja pokušaj da se diskredituju izbori. Putin je dodao da će Rusija razmotriti efekat tog navodnog poteza u svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama. Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava sa sedištem u Varšavi je nadležna za posmatranje izbora u 56 zemalja članica.

U saopštenju kancelarije u Varšavi od 16. novembra navodi se da se zahtevi za izdavanje ruskih viza za posmatrače na izborima stalno odbijaju. U izjavi za Glas Amerike, portparolka Urdur Gunarsdotir izrazila je žaljenje zbog situacije.

«Mi ne dobijamo naredjenja od američkog državnog sekretarijata. Mi imamo podjednake veze sa ministarstvima inostranih poslova svih 56 zemalja. Mi komuniciramo sa njima; ona su naš glavni sagovornik u svakoj zemlji. Primamo zahteve iz svih 56 zemalja, ne iz jedne».

Gunarsdotir je ranije istakla da nadgledanje uključuje predizbornu kampanju i pristup medijima i da je to vreme, što se tiče ruskih izbora, isteklo. Andrej Kortunov iz istraživačke grupe Fondacije za novu Evroaziju sa sedištem u Moskvi, izjavio je za Glas Amerike da je Rusija pretvorila kritikovanje Sjedinjenih Država u tradiciju.

Kortunov kaže da reakcija predsednika Putina na odluku OEBS-a nagoveštava njegovu zabrinutost da li će ruski izbori biti smatrani legitimnim. On je naznačio da su američko-ruski odnosi već toliko zahladneli da ih optužbe predsednika Putina neće nadalje oštetiti. Kortunov je dodao da Rusija računa na popravljanje veza sa Vašingtonom posle američkih predsedničkih izbora sledeće godine.

Rusija je pozvala 70 posmatrača OEBS-a da nadgledaju drugi krug decembarskih izbora, u poredjenju sa 400 na prethodnim izborima 2003. Sve zemlje članice OEBS-a, uključujući Rusiju, potpisale su 1990. sporazum o pozivanju medjunarodnih posmatrača na izbore. Drugi strani stručnjaci rasporedjeni su za posmatranje ruskih izbora u nedelju, ali bez posmatrača OEBS-a oni će biti manje sveobuhvatni.

Mekormak odbacuje Putinove tvrdnje

Vašington je Americcke odbacio tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da Vassington pokušava da podrije parlamentarne izbore u Rusiji zakazane za decembar.

Portparol Stejt departmenta Šon Makormak demantaovao je bilo kakvu umešanost u izborni proces u Rusiji i dodao da SAD podržavaju odluku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da odustane od upućivanja posmatrača na te izbore.

Makormak je rekao da je OEBS odlučio da ne pošalje svoje posmatrače zbog toga što je ta organizacija bila opstruisana na razne načine, što je moglo da dovede u pitanje kredibilitet samog OEBS-a.

Mekormak je rekao da nije mogao da dobije precizan prevod onoga ssto je Putin rekao, ali da kad god je u toku neka politička utakmica retorika zna da bude oštrija nego ssto je to uobičajeno.

Američki drzzavni sekretar Kondoliza Rajs trebalo bi da se sastane s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji u Anapolisu, u Merilendu, prisustvuje konferenciji o Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG