Linkovi

SAD i Irak dogovorili se oko principa buduće saradnje


SAD i Irak dogovorili su se oko osnovnih principa budućih odnosa, kao prvog koraka u normalizaciji veza između Vašingtona i Bagdada. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Majkl Bouman, juče objavljenim dokumentom predviđa se dugogodišnje angažovanje SAD u osiguravanju bezbednosti u Iraku.

U pomenutom dokumentu, pod naslovom ”Američko-iračka deklaracija o principima prijateljstva i saradnje“, skicirani su budući odnosi u oblasti bezbednosti, ekonomije i političkih pitanja.

Dokument bi trebalo da bude vodič za pregovore o odnosima između dve zemlje, planirane za iduću godinu. Pre njihovog početka, Irak će tražiti od Ujedinjenih nacija da za još jednu, poslednju godinu, obnovi mandat međunarodnih trupa.

Bela kuća kaže da su predsednik Buš i premijer Nuri al-Maliki potpisali deklaraciju tokom jedne telekonferencije. Jedan od Bušovih savetnika za iračka vojna pitanja, generalpukovnik Daglas Lut, rekao je da taj dokument odražava uverenje dvojice lidera da su dugoročni odnosi od obostranog interesa.

U deklaraciji se navodi predanost Sjedinjenih Država pružanju podrške iračkim demokratskim institucijama, unapređivanju iračkog ekonomskog i finansijskog stanja i pomaganju iračkim oružanim snagama. Sjedinjene Države se posebno obavezuju na obučavanje i opremanje iračke policije i oružanih snaga, kako bi mogle da se bore protiv terorista i štite zemlju od stranih teritorijalnih pretenzija.

U dokumentu se ne navodi specifično trajanje američkog vojnog prisustva u Iraku, ali se očekuje da će takav aranžman biti jedan od stubova budućih američko-iračkih odnosa.

Predsednik Buš je više puta izjavljivao kako predviđa da će izvestan nivo američkog vojnog prisustva u Iraku postojati i pošto on bude napustio položaj, januara 2009.

Bela kuća primećuje da Sjedinjene Države imaju bezbednosne sporazume sa više od stotinu zemalja širom sveta, uključujući one nedavno sklopljene sa Avganistanom i zemljama bivšeg sovjetskog bloka.

I Irak i Sjedinjene Države podvlače da pomenuti dokument nije obavezujući sporazum već samo spisak zajedničkih principa, na kojima će se zasnivati budući pregovori. Očekuje se da će definitivan sporazum biti izrađen do sredine iduće godine.

XS
SM
MD
LG